open-navfaktor-logo
search
Važna institucija
Šta FBiH treba učiniti da Razvojna banka bude jača, kojih se principa poslovanja mora držati?
Tokom potrage za 330 miliona KM, koliko je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska do kraja juna morao isplatiti po osnovu zaduživanja na Bečkoj berzi, premijer RS-a Radovan Višković jadao se kako su u Federaciji Bosne i Hercegovine bili pametniji pa sačuvali Razvojnu banku. 
05.07.2023. u 12:49
get url
text

VEZANI TEKST - RS emituje obveznice po kamati 6,1 a FBiH 3,8 posto, Višković: FBiH je bila pametnija i ima svoju banku

Kapital Razvojne banke FBiH je u isključivom vlasništvu ovog entiteta. Zaključno sa 31. decembrom 2019. godine ukupni kapital banke iznosi 169.271.867,54 KM, a upravlja sredstvima u iznosu od oko 400 miliona KM, navodi se na zvaničnoj stranici ove finansijske institucije.

Šta učiniti kako bi Razvojna banka bila još jača, čime bi profitirala privreda u FBiH?

- Prije svega treba znati da banka djeluje u skladu s politikama Vlade FBiH. Principi poslovanja trebaju biti maksimalna transparentnost i minimiziranje favorizovanja poslovnih subjekata. Treba jačati njenu finansijsku moć, pritom mislim na budžetsku stavku FBiH. Razvojna banka ima svoju pozitivnu funkciju kada su u pitanju međunarodni projekti.

Istovremeno, nužno je da se u kontinuitetu radi revizija programa rada banke, kako bi se neiskorištena sredstva iskoristila na najbolji mogući način - kaže za Faktor Admir Čavalić (Stranka za BiH), federalni zastupnik i predsjednik Odbora za ekonomiju i finansijsku politiku Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - Razvojna banka će odobravati kredite IT sektoru i za obnovljive izvore energije

Istakao je kako bi banka trebala biti okrenuta najviše malim i srednjim preduzećima.

- U BiH imamo bankocentričan sistem. Privredni sektor, pogotovo mali i srednji biznisi, teško dobijaju kredite kod komercijalnih banaka. Zašto? Razlog je jednostavan, komercijalne banke najprije dodjeljuju potrošačke i nenamjenske kredite.

Zatim, njihovi klijenti su entiteti, svjedoci smo čestih prodaja vrijednosnih papira, trezorskih zapisa... To je ovo što u posljednje vrijeme intenzivno radi RS. Tako da ostaje malo prostora za male i srednje biznise i tu bi se trebala bazirati strategija banke. Naravno, banka ne treba da ulazi u rizične situacije - istakao je Čavalić.

U Udruženju poslodavaca FBiH su nam kazali kako su oni zadovoljni odnosom Razvojne banke prema poslovnom sektoru.

VEZANI TEKST - Garancijski fond Vlade FBiH važna podrška privredi

- Imamo dobra iskustva kada je u pitanju realizacija kreditno-garantnih programa Garancijskog fonda Vlade FBiH koji su išli putem Razvojne banke kako bi se ublažile  ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

Moram podsjetiti da smo i mi kao Udruženje učestvovali u formiranju tog projekta. Naš stav je da FBiH treba banku dodatno ojačati, pogotovo za one najvažnije industrijske grane. Njena strategija i poslovanje treba biti stimulativno kako bi se unaprijedio razvoj firmi, a time ojačala ekonomska snaga FBiH - rekao je za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.