open-navfaktor-logo
search
Potrebne promjene
Šta je to bankocentričan sistem u BiH, kakva je uloga certifikata u gašenju brokerskih kuća?
U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine godinama traje trend zatvaranja brokerskih kuća.
11.06.2023. u 09:38
get url
text

U posljednjih desetak godina njihov broj je na Sarajevskoj berzi prepolovljen. Na to je utjecala, prije svega, niska likvidnost tržišta kapitala.

Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu FBiH i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomsku u finansijsku politiku, smatra da je to posljedica usporavanja dinamike tržišta kapitala u BiH i to u unazad desetak i više godina.

- Kriza u ovom dijelu finansijskog sektora traje još od 2009. godine i posljedica je tadašnje globalne recesije. Kada je u pitanju naše tržište, certifikati, iako još postoje, nisu više predmet trgovine u značajnom obimu - kaže Čavalić za Faktor.

Ističe kako je potrebno uraditi diverzifikaciju tržišta.

- Naš finansijski sistem je bankocentričan. Dakle, banke su glavni finansijski igrači. Postoje prednosti tog sistema. Bankocentričan sistem je u pravilu stabilan, bez rizika.

S druge strane, mana mu je što je konzervativan, privreda teško dobija kredite. Zbog bi se trebalo krenuti u određene promjene, za početak bi to bilo osnivanje investicionih fondova - objašnjava Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.