open-navfaktor-logo
search
Institut za fiziku
Šta najviše privlači udar groma, dvije stvari su ključne
Naučili smo da sve isključimo u kući, ali evo šta zapravo treba da radite kada grmi! Dvije stvari su ključne, a ovo najviše privlači udar groma!
09.08.2022. u 12:58
get url
text

Viši naučni saradnik Instituta za fiziku u Beogradu dr. Marko Vojinović dao je savjete kako se zaštititi od udara groma. On kaže da kad počne grmljavina prvo treba da uradimo dvije stvari.

- Prva je da procijenimo koliko je grmljavina daleko. Ako je dovoljno blizu, treba se skloniti u zatvoren prostor, u auto, zgradu, kuću… Procjenit ćete na osnovu razlike između vremena pojavljivanja bljeska i zvuka grmljavine. Brojimo sekunde od bljeska, i ako prođe više od tri-četiri sekunde, onda je grmljavina daleko. Ako je proteklo manje, onda je blizu – kaže Vojinović.

On je dodao da u slučaju da nismo sigurni koliko je daleko udarila munja ili je ne vidimo, svakako uđemo u zatvoren prostor. 

- Može i to da se desi i onda teško može da se procijeni rastojanje, moramo da je vidimo. Ako se plašimo, najbolje je ući u zatvoren prostor – rekao je dr. Vojinović.

Na pitanje da li je istina da čučanje smanjuje šanse za udar groma i da li se moramo otarasiti nekih predmeta, Vojinović kaže da je čučanje urbana legenda.

– Čučanje je jedna urbana legenda, ne pravi neku razliku da li ste čučnuli ili i dalje stojite, ležite… Svi metalni predmeti potencijalno privlače grom, da kažemo, električno pražnjenje iz atmosfere i bilo kakav metalni predmet indukuje naelektrisanje suprotnog pola i time ga privlači. Tako da je pametno otarasiti se metalnih predmeta koje imamo kod sebe, a u to spada i mobilni telefon – kazao je Vojinović.

On je i objasnio da boja munje zavisi od toga do koje temperature se usijao zrak. Najtoplije su svijetloplave, karakteristične nijanse, ali svaki grom je podjednako smrtonosan ako je dovoljno blizu, prenosi Balkan 24H.

- Do tragičnih ishoda rijetko dovodi direktan pogodak u osobu, grom udari blizu. I kada udari u zemlju, u bilo koji predmet, okolina mjesta udara se naelektriše. Ljudi bježe, potrče, a elektricitet želi da ide najkraćim putem, kroz najbolji provodnik. I onda kroz naelektrisano tlo, kroz noge, doživimo strujni udar. Ako stojimo na jednom mjestu, to se neće dogoditi - zaključuje Vojinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.