open-navfaktor-logo
search
Različita stajališta
Šta o eventualnom uvođenju poreza na ekstraprofit misle poslodavci, a šta ekonomisti?
U Hrvatskoj je krajem prošle godine stupio na snagu Zakon o porezu na ekstraprofit.
22.03.2023. u 17:24
get url
text

Ovim zakonskim aktom predviđeno je da kompanije koje su ostvarile prihod veći od 39,79 miliona eura, a dobit im je za 20 posto veća od četverogodišnjeg prosjeka, u idućoj će godini na tu iznadprosječnu dobit platiti dodatni porez na dobit po stopi od 33 posto. 

U Crnoj Gori, pak, planiraju da uvedu, kao privremenu kriznu mjeru, dodatni porez za sve kompanije čiji prihodi u prošloj i ovoj godini pređu pet miliona eura. Za razliku od ove dvije zemlje, u Bosni i Hercegovini zasad nema inicijativa da se uvede neka vrsta oporezivanja ekstraprofita.

Bez obzira na to, u Udruženju poslodavaca Federacije BiH već imaju jasan stav o toj mogućnosti.

Adnan Smailbegović

- Trenutno porez na dobit iznosi 10 posto. Mislim da je, kada je u pitanju naše okruženje, samo u Crnoj Gori niži. Nekada je bio mnogo viši, a mislilo se da će njegovim snižavanjem, to se činilo kao porezna revolucija, pasti prihodi. Zanimljivo, to se nije desilo - kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Ističe kako poslodavci nemaju nikakve porezne stimulacije.

- Postoji zakonska odredba koja kaže da ukoliko neka kompanija investira 20 miliona KM u periodu od četiri godine da će dobiti određene porezne olakšice. Te investicije može realizovati samo nekoliko kompanija u FBiH, poput Binga, Preventa, Feala...

Zato sam stava da bi umjesto uvođenja poreza na esktraprofit bilo bolje napraviti stimulativni okvir za privatni poslovni sektor. Time bi se povećala zaposlenost, produktivnost, uvođenje novih tehnologija... Mislim da bismo u slučaju uvođenja novog poreza ponovo morali pričati o jačanju sive zone - istakao je Smailbegović. 

Prof. dr. Željko Šain

Ugledni ekonomski stručnjak prof. dr. Željko Šain drugačijeg je stava.

- Postoje različiti vidovi fiskalne politike, od ovog našeg do skandinavskih zemalja koje imaju progresivno oporezivanje. Smatram da bi iz ovog što je uradila Hrvatska, i što namjerava Crna Gora, mogli izvući najbolje dijelove za uvođenje nekog sličnog zakona.

Tri su razloga zašto tako mislim. Uvođenjem neke vrste zakona o oporezivanju ekstraprofita povećali bismo fiskalne prihode, dodatno bi se disciplinovao privredni sektor i posredno bi se omogućio viši nivo socijalne pravde - objasnio je Šain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.