open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Šta se dešava u Bahmutu: Zelenski dao naslutiti da je pao, njegov ured demantirao, Rusi slave
Prva ruska granata Bahmut je pogodila 17. maja prošle godine. Gotovo na samu godišnjicu njezina ispaljivanja, vođa ruske plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin u subotu je objavio da su u potpunosti osvojili Bahmut. Kijev je smjesta opovrgnuo njegovu tvrdnju.
21.05.2023. u 12:24
get url
text

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar na svojem je kanalu u aplikaciji Telegram pak napisala da se "žestoke borbe" u gradu nastavljaju i da ukrajinske jedinice i dalje drže "industrijska i infrastrukturna postrojenja" premda je priznala da je situacija "kritična".

Kasnije u subotu, rusko Ministarstvo odbrane izdalo je saopćenje u kojemu i ono tvrdi da je čitav Bahmut potpao pod rusku kontrolu te da je za to zaslužan Prigožinov Wagner.

Istovremeno, iz Kremlja su javili da je predsjednik Vladimir Putin čestitao Wagneru i ruskim vojnicima koji su toj plaćeničkoj vojsci pružali podršku, obećavajući ordenje zaslužnima.

VEZANI TEKST - Prigožin objavio da je preuzeo kontrolu nad Bahmutom, Ukrajina kaže da to nije istina

Ukrajinci u ovom slučaju nisu bili tako promptni u negiranju ruskih tvrdnji: pričekali su cijelu noć te su tek u nedjelju ujutro, u sklopu šireg izvještaja o stanju na svim bojištima, objavili da se bitke za Bahmut i dalje vode, ali bez preciziranja jesu li njihovi vojnici i dalje u samom gradu ili su ipak potisnuti iz njega.

Predsjednik Volodimir Zelenski je iz Japana, gdje sudjeluje na summitu skupine G7, u nedjelju poručio da je "Bahmut sada samo u našim srcima", prenosi agencija Associated Press koja navodi da je na pitanje novinara je li grad još pod ukrajinskom kontrolom odgovorio: "Mislim da nije".

- Morate razumjeti, ondje više nema ničega, sve su uništili - dodao je Zelenski. 

Londonski Sunday Times u svojoj analizi naslovljenoj "Što bi značio konačan pad Bahmuta" upozorava da je izuzetno teško potvrditi što se uistinu događa na ratištu i kome se doista u kojem trenutku okrenula ratna sreća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.