open-navfaktor-logo
search
Podaci VTK
Šta sve BiH uvozi: Kašike iz Azarbejdžana i vata sa Filipina
Satovi vata, papir, kašike i viljuške, razni proizvodi od kože samo su neke od stvari koje je Bosna i Hercegovina u ovoj godini uvezla iz Filipina, Azerbejdžana i Bangladeša.
13.11.2021. u 18:16
get url
text

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iz Filipina su za devet mjeseci 2021. godine uvezeni satovi i dijelovi za njih u vrijednosti većoj od 131.000 maraka. Sa tamošnjeg tržišta stigla je i vata i to 36 kilograma. Kada je riječ o izvozu, iz BiH je na Filipine plasirano najviše ulja i masnoće biljnog i životinjskog porijekla i to u iznosu koji premašuje 9,2 miliona KM.

Farmaceutski proizvodi okosnica su razmjene između BiH i Azerbejdžana. Izvoz te vrste robe za devet mjeseci ove godine iznosio je oko 300.000 KM, a uvoz oko 256.000 maraka. Iz te zemlje na domaće tržište stizale su i električne mašine, kožarski proizvodi te kašike i viljuške.

Iz Bangladeša na domaće tržište stižu odjeća, farmaceutski proizvodi, razni proizvodi od kože, kakao, ali i keramika, knjige i slike. Iz Bangladeša je do septembra ove godine uvezeno više od 188.000 kilograma razne robe u vrijednosti više od četiri miliona maraka.

Razmjene je bilo i sa El Salvadorom, gdje je BiH izvezla proizvode od kaučuka i gume, a uvozila je gvožđe i čelik i proizvode od tih materijala, kao i sa Tadžikistanom odakle su, između ostalog, stizale igračke i društvene igre, te tepisi.

Ekonomisti kažu da je uvoz iz ovih zemalja isplativ, jer neke artikle više ne proizvodimo u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.