open-navfaktor-logo
search
Oporavak bh. ekonomije
Šta znači kada cijene nafte skaču, a zlata padaju: Globalno preslagivanje donijelo je koristi BiH
Povećan izvoz za više od šest posto u prva dva mjeseca 2021. na nivou države i uplaćenih javnih prihoda u FBiH za 43 miliona KM više u odnosu na iste periode prošle godine znače optimizam s pokrićem kada je u pitanju oporavak ekonomije Bosne i Hercegovine u doba pandemije koronavirusa.
12.04.2021. u 08:22
get url
text

VEZANI TEKST - U februaru 2021. izvoz veći za 10,5 posto u odnosu na isti mjesec 2020.

- Očitio je došlo do globalnog preslagivanja na svjetskom tržištu. Evropska unija se ne oslanja na Daleki istok i Kinu kao što je to bio slučaj u pravilu već ekonomske partnere traži na Starom kontinentu.

Nesumnjivo to ima pozitivne efekte na naš izvoz i to je dobro. Samo je pitanje koliko naše kompanije mogu ispunjavati visoke standarde na međunardnoj sceni, prije svega u EU. Što se tiče povećanja uplate javnih prihoda, to je znak da biznisi koji su se oduprijeli negativnim posljedicama pandemije dobro rade - kaže prof. dr. Aziz Šunje s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muharem Karamujić ističe kako svi svjetski trendovi pokazuju znakove oporavka ekonomije, što neminovno ima pozitivne posljedice i na BiH.

VEZANI TEKST - Raste broj zaposlenih u FBiH, javni prihodi veći za 43 miliona KM

- Cijene nafte idu gore, a one zlata padaju, to je pokazatelj povećanja ekonomske aktivnosti. Uz efekte koje daje vakcinisanje ljudske populacije može se ustvrditi da se konačno vidi svjetlo na kraju tunela - smatra prof. dr. Karamujić.

Posebno je podvukao nekoliko pokazatelja.

- U ovoj globalnoj krizi nije bilo problema sa likvidnošću kao što je to bio slučaj 2007. i koju godinu poslije. Naprotiv, imamo povećanu likvidnost u razvijenim ekonomijama jer su njihove države upumpavele velike količine iznosa za stabilnost privrede. Prosto rečeno, mnogo je novca u opticaju.

Otud su skočile cijene nekretnina, pravi bum je zabilježen u Kanadi, SAD-u, Australiji. Pa i kod nas je zabilježen rast cijena nekretnina. Sve to znači da idemo prema oporavku - naglašava Karamujić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.