open-navfaktor-logo
search
Stabilni izgledi
Standard and Poor's: Kreditni rejting Bosne i Hercegovine ostaje isti
Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) potvrdila je trenutni kreditni rejting Bosni i Hercegovini (BiH), "B" sa stabilnim izgledima, saopćeno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.
08.02.2022. u 14:02
get url
text

U obrazloženju analitičara agencije Standard and Poor's navodi se kako su političke napetosti u BiH posljedica najave entiteta Republike Srpske (RS) da se priprema za povlačenje iz nekoliko državnih institucija.

Analitičari očekuju smanjenje tenzija, te da će političke strukture ostati uglavnom nepromijenjene u BiH. Trajna neizvjesnost, prema njihovoj ocjeni, mogla bi negativno uticati na rast, koji bi u 2022. godini iznosio 2,7 posto, dok je za 2021. godinu procijenjeni rast od 6,7 posto. Pozitivna okolnost je da neto dug opšte vlade BiH ostaje nizak, ispod 30 posto BDP-a, što daje prostor za djelovanje u fiskalnoj politici, čak i ako politički događaji budu uticali na kreditne linije međunarodnih finansijskih institucija.

Analitičari ističu da se "stabilni izgledi" zasnivaju na balansu između negativnih rizika koji proizlaze iz složene i konfrontirajuće politike u BiH u sljedećih 12 mjeseci i s druge strane relativno jake ekonomske osnove, kao što su neto dug opće vlade, poboljšanje vanjske pozicije i otpornost bankarskog sektora.

U izvještaju se navodi da je ekonomija BiH u 2021. godini imala koristi od snažnog izvoza, naročito prema Evropskoj uniji (EU) gdje je većina ključnih trgovinskih partnera BiH.

- Posebno dobar izvoz ostvaren je u oblasti mineralnih proizvoda, metala i drvoprerađivačkog sektora. Turizam se, također, oporavlja, pa je za devet mjeseci prošle godine dostigao nivo od oko 60 posto u odnosu na period prije pandemije. Međutim, puni uticaj političkih događanja još nije u potpunosti vidljiv u podacima, budući da su se političke nesuglasice intenzivirale pred kraj 2021. godine. Rizik i dalje predstavlja pandemija koju je uzrokovao koronavirus - navedeno je u saopćenju.

U skladu sa cjenovnim trendovima u drugim zemljama, inflacija u BiH raste, te je prosječna inflacija u 2021. godini iznosila dva posto nakon deflacije od 1,6 posto u 2020. godini. Cijene hrane, energije i prevoza ključni su pokretači inflacije. U 2022. godini analitičari očekuju inflaciju od 4,2 posto, dijelom i zbog efekata koji će se prenijeti iz 2021. godine. Ipak, dugoročno, ne očekuju veću inflaciju, te predviđaju da će indeks potrošačkih cijena (CPI) rasti umjereno do dva posto do 2,5 posto godišnje tokom perioda 2023-2025.

Aranžman valutnog odbora u BiH, prema ocjeni analitičara, predstavlja važno ekonomsko sidro. Postojeće Upravno vijeće je nastavilo s punim radom, te Standard and Poor's očekuje stabilno funkcionisanje Centralne banke u narednom periodu, bez obzira na trenutnu političku situaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.