open-navfaktor-logo
search
Tržište nekretnina
Stanove većinom prodaju oni koji se iseljavaju iz BiH
Teško je danas u Mostaru, ali i Bosni i Hercgovini uopće kupiti stan, bilo to u novogradnji ili stanogradnji. Izgradnje su sve rjeđe, a ukoliko na ponudi postoje stanovi za prodaju, cijene im rastu iz dana u dan.
16.11.2021. u 10:51
get url
text

Stanove u Mostaru većinom prodaju građani koji se iseljavaju iz naše zemlje, rekao je u izjavi za Fenu Franjo Sivrić, vlasnik Agencije za prodaju nekretnina u Mostaru kazavši kako se u posljednjoj godini u Mostaru ne grade nove zgrade te je dodao da na to utječe razni splet okolnosti.

- Vjerovatno je bilo promašaja u nekim arhitektonskim i urbanističkim uvjetima gdje se nekad nešto pogriješilo, što je utjecalo na to da se stvori negativan odnos prema kompletnoj izgradnji u Mostaru, a što nije dobro za ovaj grad jer se Mostar želi razvijati, trebaju mu novi stanovi i trebaju mu novi ljudi – kazao je Sivrić naglasivši kako će slabija izgradnja novih zgrada utjecati na povećanje cijena korištenih stanova.

Sivrić dodaje kako građanima trebaju stanovi jer uvijek neko kupuje, neko gradi porodicu, dok neko dolazi živjeti u grad, ali podsjeća da je stan teško naći, a pri tome su cijene svakim danom veće.

- Nije to karakteristika isključivo za Mostar ili BiH. To je u posljednje vrijeme karakteristično za cijeli svijet. Na visoke cijene utjecalo je i poskupljenje materijala – kazao je Sivrić i dodao kako su cijene određenog građevinskog materijala narasle i za 300 posto.

- Cijena kvadratnog metra u novogradnji, ako uopće danas ima takvih stanova na mostarskom tržištu, kreće se od 2.300 do 3.000 maraka. Cijena od 3.000 maraka po kvadratnom metru uglavnom se odnosi na stanove koji su u projektnoj dokumentaciji i kojih još nema na tržištu, ali očigledno da će cijene biti tolike – naglasio je Sivrić.

Dodaje kako su cijene stanova u starogradnji znatno porasle u odnosu na ranije.

- Nekada smo polovne stanove mogli kupiti za 1.500 maraka po kvadratnom metru. Danas je to skoro pa nemoguće jer cijene se kreću uglavnom od 2.000 maraka po kvadratnom metru i više – kaže vlasnik Agencije.

Građani radije kupuju stan u novogradnji, smatra Sivrić jer, kako kaže, živimo u vremenu kada su kamatne stope najniže do sada. Dodaje kako građani na takav način čuvaju i ulažu novac jer štednja u banci se, smatra, više ne isplati.

- Nije da banka ne daje kamatu ukoliko štedite, nego vam još naplaćuje to što vam čuva novac, a to se ne isplati. Bolje je investirati u bilo šta, nego držati novac na banci. Štednje će biti sve manje ako se nastavi ovakva bankarska i finansijska politika – navodi Sivrić.

Također naglašava kako građani žele kupiti nov stan jer u njega ne trebaju ulagati kao u stanove starogradnje.

- Građani vole novogradnju jer je u njoj sve novo. Nov stan i nov zajednički prostor privlače kupce, kao i eksterijer koji je, kada je nov, uvijek izvrstan. Imate stanova u starogradnji koji su perfektni, ali dok dođete do stana uočite sve katastrofe, kao što je stari neočuvani lift za kojega se plašite hoće li vas dovesti do stana – kaže Sivrić.

Podsjetio je kako su Zakonom predviđene rezerve kojima bi se plaćala zajednička potrošnja u zgradama, ali kaže da u Mostaru takav vid funkcioniranja još nije formiran, stoga je, navodi Sivrić, starogradnja uglavnom neodržavana i kupcima nepoželjna, dok bi radije kupili nov stan, ali danas je takvih u Mostaru sve manje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.