open-navfaktor-logo
search
Abydos
Stara 5.000 godina: Arheolozi otkrili drevnu pivaru u Egiptu
Arheolozi su otkrili 5.000 godina staru pivaru u egipatskoj regiji Abydosu u gradu Sohag, saopćilo je Ministarstvo turizma i starina.
15.02.2021. u 09:54
get url
text

- Pivara je datirana u vrijeme kralja Narmera - saopćilo je ministarstvo, navodeći da je ovo najstarija pivara pronađena u Abydosu, piše CNN.

Arheolozi su pronašli osam velikih proizvodnih jedinica, 20 metara dugačkih i 2,5 metra širokih. To uključuje i oko 40 glinenih bazena korišćenih za zagrijavanje mješavine žitarica i vode da bi se dobilo pivo.

Matthew Adams s Univerziteta New York, jedan od čelnika egipatsko-američke misije koja je došla do otkrića, rekao je kako istraživači vjeruju da se pivo koristilo u kraljevskim ritualima pokopa najranijih egipatskih kraljeva. Prethodnim istraživanjima na tom području otkriveno je da se pivo koristilo tokom žrtvenih obreda.

- Pivara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva, u kojima se nalazilo po 40 glinenih posuda za zagrijavanje mješavina žita i vode - rekao je Mostafa Waziry, generalni sekretar egipatskog Vrhovnog vijeća za starine.

Pivara je istovremeno mogla proizvoditi čak 22.400 litara piva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.