open-navfaktor-logo
search
Čuvala ga policija
Stockholm: Danski ekstremni desničar Rasmus Paludan ponovo spalio primjerak Kur'ana
Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), spalio je u subotu još jedan primjerak muslimanske svete knjige Kur'ana u prisustvu policije u švedskoj prijestolnici Stockholmu, javlja Anadolu Agency (AA).
15.05.2022. u 15:42
get url
text

Paludan, koji ima dansko i švedsko državljanstvo, nedavno je također spalio primjerke Kur'ana u gradovima Frolunda, Boras i Trollhattan u Švedskoj koje su naseljene značajnim brojem muslimana.

Mnogi policijski službenici, kao i nekoliko policajaca u civilu iz švedske obavještajne agencije SAPO, pratili su Paludana kako bi ga zaštitili od kontrademonstranta u naselju Husby u Stockholmu u kojem se nalazi velika muslimanska populacija.

Paludan je također od 2017. godine spalio muslimansku svetu knjigu u nekoliko gradova u Danskoj.

Svoje provokacije je nastavio pod zaštitom policije i tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana ove godine u blizini muslimanskih naselja i džamija.

Neredi su izbili u švedskim gradovima Malmo, Norrkoping i Jonkoping, kao i u glavnom gradu Stokholmu, pri čemu je oštećeno 125 policijskih vozila, a 34 policajca povrijeđena, dok je 13 osoba privedeno.

Tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta, prošle godine, Paludan je također izazivao provokacije u prisustvu policije u blizini muslimanskih naselja i džamija.

Stranka "Stram Kurs" je krajnje desničarska politička stranka u Danskoj koju je 2017. osnovao danski advokat Rasmus Paludan. Stranka je gotovo isključivo povezana sa njenim osnivačem i njegovim antiislamskim aktivizmom i demonstracijama.

Stranka je učestvovala na općim izborima u Danskoj 2019. godine kada je dobila 1,8 posto glasova, i ostala ispod izbornog cenzusa koji iznosi 2 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.