open-navfaktor-logo
search
Ako krene po zlu
Stoltenberg: Borbe u Ukrajini mogle bi prerasti u rat Rusije i NATO-a
Jens Stoltenberg, generalni sekretar vojnog saveza, danas je upozorio da bi borbe u Ukrajini mogle izmaknuti kontroli i postati rat između Rusije i NATO-a.
09.12.2022. u 20:22
get url
text

- Ako stvari krenu po zlu, mogle bi poći užasno po zlu - rekao je, nazvavši rat u Ukrajini "užasnim"

- To je također rat koji može postati pravi rat koji se širi u veliki rat između NATO-a i Rusije. Radimo na tome svaki dan kako bismo to izbjegli - dodao je, prenosi Sky News.

Stoltenberg je kazao i da nema sumnje da je "punopravni rat mogućnost" i da je važno izbjeći sukob "koji uključuje više zemalja u Evropi i postaje pravi rat u Evropi".

Kremlj je ranije optužio saveznike u NATO-u da su zapravo postali strana u sukobu opskrbljujući Ukrajinu oružjem, obučavajući njene trupe i opskrbljujući vojne obavještajne podatke za napad na ruske snage.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u kirgistanskoj prijestolnici Biškeku poručio da će svaka zemlja koja se usudi napasti Rusiju nuklearnim oružjem biti izbrisana s lica zemlje.

Rekao je da Rusija nema mandat za pokretanje preventivnog prvog nuklearnog napada, za razliku od Sjedinjenih Država, ali da će rusko napredno hipersonično oružje osigurati da Rusija može snažno odgovoriti ako ikada bude napadnuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.