open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica NATO-a
Stoltenberg: Nema naznaka da Rusija priprema vojnu akciju protiv NATO-a
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u srijedu da nema naznaka da je eksplozija u utorak u Poljskoj bila rezultat namjernog napada na teritoriju Alijanse ili da postoje pripreme za bilo kakav takav napad.
16.11.2022. u 14:10
get url
text

- Raketu koja je pala u Poljskoj je vjerovatno lansirala ukrajinska protivzračna odbrana - rekao je Stoltenberg u Briselu nakon hitnog sastanka ambasadora NATO-a u sjedištu Alijanse u Briselu povodom eksplozije na istoku Poljske, blizu granice sa Ukrajinom u kojoj su poginule dvije osobe.

Stoltenbergova procjena u skladu je s početnim izjavama američkih i ruskih lidera.

- Također nema naznaka da Rusija planira ofanzivnu vojnu akciju protiv bilo koje zemlje NATO-a - podvukao je Stoltenberg i dodao da je istraga incidenta u toku.

Rekao je i da Rusija snosi "krajnju odgovornost", jer je smrtonosna eksplozija u Poljskoj u utorak direktan rezultat tekućeg rata u Ukrajini, koji je Moskva pokrenula krajem februara.

Navodeći da su saveznici iz NATO-a reagovali na incident na odgovoran način, Stoltenberg je dodao da je za upravljanje takvim incidentima potrebna smirenost i sprečavanje bilo kakve nepotrebne eskalacije.

Na pitanje da li je sinoć bilo kontakata ili komunikacije između Rusije i NATO-a, Stoltenberg je rekao kako postoje mogućnosti komunikacije između dvije strane, ali da ne može dati informacije o kakvom kontaktu je riječ u posljednja 24 sata.

Kazao je kako je sinoć razgovarao s predsjednikom Poljske Andrejem Dudom i američkim predsjednikom Joeom Bidenom te da će NATO nastaviti biti na oprezu.

Upitan da li je na tom području pronađen ruski projektil, Stoltenberg je kazao kako je istraga u toku i da ne može otkrivati detalje.

Poručio je kako je NATO jedinstven i nastavlja pružati podršku Ukrajini.

Projektil je pao u selo Przewodow, na istoku Poljske, koje se nalazi u blizini granice s Ukrajinom.

Eksplozija se dogodila na udaljenosti od 500 do 600 metara od osnovne škole.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.