open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Stotine hiljada okupljenih na maršu za Palestinu u Londonu
Propalestinski marš počeo je u subotu u srcu Londona, a u pitanju su sedme demonstracije u britanskoj prijestolnici od početka izraelskog napada na Pojas Gaze 7. oktobra.  
13.01.2024. u 17:17
get url
text

Događaj je okupio stotine hiljada učesnika, a organizovala ga je Palestinska kampanja solidarnosti (PSC), koja je o protestima govorila kao o "jednoj od najvećih, trajnih političkih kampanja u britanskoj historiji".

Ove demonstracije dio su globalne dana akcije, u kojoj se za sveobuhvatan prekid vatre u Gazi okupljaju ljudi u 60 gradova i više 30 zemalja.

PSC očekuje oko 250.000 učesnika u maršu, koji je prvi od početka nove godine.

Britanski ministar unutrašnjih poslova James Cleverly, prije protesta izrazio je uvjerenje u sposobnost policije da osigura red i bezbjednost tokom događaja.

Oko 1.700 policajaca nadgleda marš, uključujući mnoge koji su došli van Londona, a građani su upozoreni da bi se oni koji namjerno ne poštuju zakonska ograničenja na plakatima i sloganima mogli suočiti s hapšenjem.

Ovaj marš razlikuje od prethodnih je raznovrstan niz zastava i transparenata. Pored poznatih poziva na slobodnu Palestinu i prekid vatre u Gazi, transparentima je danas iskazana podrška Južnoafričkoj Republici koja je podnijela tužbu za genocid protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde u Hagu, te Jemenu, gdje pripadnici grupe Huti blokiraju ulazak brodova povezanih s Izraelom u Crveno more. Demonstranti su nosili transparente sa natpisom "Dalje ruke od Jemena".

U izraelskim napadima od 7. oktobra na Pojas Gaze poginulo je više od 23.800 Palestinaca, dok je više od 60.000 povrijeđenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.