open-navfaktor-logo
search
Ročište za izručenje
Strahuje za život: Zašto je advokat Mirze Gačanina pred nizozemskim sudom spominjao Elmedina Konakovića
U sudu u Bredi (Nizozemska) jučer je održano ročište o zahtjevu Bosne i Hercegovine za izručenjem Mirze Gačanina, a na kojem je Gačanin iznio niz očajničkih argumenata zbog čega se protivi da bude izručen u BiH.
13.02.2024. u 13:25
get url
text

VEZANI TEKST - Holandski mediji javljaju: U Bredi uhapšen Mirza Gačanin i njegova supruga

U jednom trenutku Gačanin je čak povukao rukom ispod vrata, aludirajući na to da će biti ubijen ako bude izručen. 

- Ostat ću bez glave ako se to dogodi - rekao je 45-godišnjak svom advokatu Louisu de Leonu, a što su čuli svi prisutni u sudnici.

- Bojiš se za svoj život? - upitao je predsjedavajući sudija, na što je Gačanin emotivno odgovorio da će ako bude izručen "biti ubijen u zatvoru", očiju uperenih u pravcu dvojice tužilaca koji vode postupak po zahtjevu vlasti Bosne i Hercegovine za ekstradiciju od 2022. godine.

Uprkos emocijama Mirze Gačanina, tužioci su prilično "klinički" iznijeli formalne kriterije prema kojima bi sud trebao ocijeniti zahtjev.

Napominju da je sumnja zbog koje BiH traži izručenje, odnosno trgovina oružjem, kažnjiva i u Nizozemskoj. To je jedan od uvjeta, baš kao i činjenica da u BiH nema smrtne kazne, što bi eventualno bila prepreka ekstradiciji.

Gačanin frkće dok to sluša, ali po savjetu advokata, suzdržava se od komentara. 

Tužioci dalje zaključuju da je BiH, kao i Nizozemska potpisala Evropski sporazum o ekstradiciji. Dakle, prema njihovim riječima, Nizozemska bi trebala pretpostaviti da će Gačanin dobiti pravično suđenje u BiH. 

- Jednostavno izručite - savjetuju tužioci sudu.

Za Gačanina to nije normalno, a to ima veze sa historijom njegove porodice i njegovim nedavnim iskustvom u javnom tužilaštvu u Nizozemskoj, prenose tamošnji mediji

FOTO: Screenshot

Mirza Gačanin je, kao što je poznato, amidža samo tri godine mlađeg Edina Gačanina, zvanog Tito, koji važi za veliko ime u kriminalnim krugovima, vođu kartela "Tito i Dino". On je na američkoj listi sankcija od marta prošle godine i označen je kao jedan od pedeset najutjecajnijih krijumčara droge u svijetu, prema američkoj Upravi za borbu protiv droga (DEA).

Ipak, nizozemsko tužilaštvo prošle godine sklopilo je sporazum s Edinom Gačaninom i osudilo ga na sedam godina zatvora zbog krijumčarenja velikih količina droge. 

Nizozemski mediji dalje navode da su Mirza i Edin po izbijanju rata u BiH kao tinejdžeri stigli u Nizozemsku. 

Mirzu je ljubav odvela u kamp karavana na Brabantu, gdje godinama živi sa porodicom svoje sadašnje supruge.

Potom je došlo do raskola unutar porodice Gačanin, kada je Mirzin brat, a Edinov otac, koji je u međuvremenu umro, podnio zahtjev za razvod.

- To je dovelo do svađa u porodici - kazao je Mirza koji je naveo da rođaka nije vidio skoro 20 godina.

- Mi smo kao vatra i voda - rekao je.

Još i prije očeve smrti 2007. godine, Edin Gačanin je u ranim dvadesetim otišao u Peru, gdje je uspostavio dobre kontakte sa proizvođačima kokaina. Prema presudi nizozemskog suda, dva puta je osuđivan 2006. godine zbog umiješanosti u šverc droge. To ga nije spriječilo da razvije vlastitu organizaciju za krijumčarenje kokaina velikih razmjera u Zapadnu Evropu.

Prema američkoj DEA-i, Edin Gačanin je, kao i Ridouan Taghi, prisustvovao vjenčanju u Dubaiju 2017. Daniela Kinahana, člana zloglasne irske organizacije za krijumčarenje droge zvane Kinahan klan. Od tada su Edin Gačanin i njegov "Tito i Dino" kartel također bili na radaru nizozemskih vlasti. Nakon početka međunarodne istrage 2017. godine, kao član ove organizacije za krijumčarenje droge identifikovan je i njegov amidža Mirza Gačanin. 

Mirzu je sud u Bredi krajem 2022. godine osudio na četiri godine zatvora, a sud mu je dozvolio da na slobodi sačeka izricanje kazne. U međuvremenu je iz BiH stigao zahtjev za izručenje.

Prema Mirzinim riječima, ovaj zahtjev je dio zavjere njegovog rođaka Edina i niza korumpiranih vladinih zvaničnika.

- U BiH je sve na prodaju i organizovani kriminal je veoma utjecajan - kazao je on sudu u Bredi, koji ga je pitao zašto bi njegov rođak želio njegovu smrt.

- Edin misli da sam rekao za njega da je doušnik američke DEA-e - rekao je Mirza, te dodao kako on to nije učinio, ali da je to razlog što je Edin ljut i želi da ga dovede u BiH.

- U bosanskim medijima se redovno objavljuju priče o zvaničnicima i istražiteljima koji navodno sarađuju sa Edinom Gačaninom ili su od njega plaćeni - kazao je Mirzin advokat Louis de Leon u ime svog klijenta.

- Jedna od spomenutih osoba je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković - dodao je.

Nizozemski medij nrc.nl zaključuje kako je to značajan detalj jer je odlazeći nizozemski premijer Mark Rutte nedavno razgovarao sa Konakovićem tokom radne posjete Bosni i Hercegovini u kontekstu pristupanja EU. 

FOTO: MVPBiH

Gačanin i njegov advokat su, kako dalje navodi ovaj medij, na ročištu ukazali na objave u bosanskohercegovačkim medijima u kojima se navodi "da je ministar Konaković o svom trošku prisustvovao vjenčanju Edina Gačanina u Dubaiju sa porodicom 2021. godine" (mada nije poznato na koje medije i tekstove su mislili, op. a.), kao i da je i Milorad Dodik iznio slične sugestije. 

Iz nizozemskog tužilaštva su pak naveli da Mirza Gačanin i njegov advokat navode o korupciji i njihovim posljedicama po njegovu sigurnost ne mogu potkrijepiti dokazima, te da nema razloga za njegovo neizručivanje. 

Kao član kriminalne organizacije, prema procjeni vlasti BiH, Mirza Gačanin je osumnjičen za krijumčarenje vatrenog oružja i droge, a to je, prema riječima nizozemskih tužilaca, vidljivo iz poruka poslanih kriptofonom iz Sky Ecca pod nadimkom Savedcup. Riječ je o 25 komada oružja koje je navodno plaćeno jednim kilogramom kokaina. S obzirom na to da Mirza G. još ima bosanskohercegovačko državljanstvo i da su ova djela kažnjiva i u Holandiji, zbog toga može biti izručen.

Advokat Mirze Gačanina to osporava.

De Leon je naveo da njegov klijent negira da je korisnik nadimka Savedcup koji je slao poruke Sky telefonom na kojem se zasniva slučaj.

- Nema dokaza za ovo - kaže Leon, te dodaje kako smatra važnim za istaći da ima više stvari koje su netačne u dokumentima koji su im dostavljeni iz BiH. 

Između ostalog, naveo je datume kada su se krivična djela navodno dogodila: u decembru 2020. i maju 2021. Naprimjer, na crvenoj međunarodnoj potjernici koja je raspisana za Gačaninom, navodi se da krivična djela su se dogodila, između ostalog, u decembru 2020. godine.

- Ali kada se ispostavilo da je moj klijent u tom periodu bio zatočen u nizozemskoj ćeliji, ti datumi su korigovani - rekao je De Leon.

Nešto slično se dogodilo i sa kokainom koji je navodno platio oružje.

- U početku je rečeno da je kokain isporučen u hrvatski grad Split. Ali kasnije je Split zamijenjen Bosnom i Hercegovinom - kazao je.

VEZANI TEKST - Mirza Gačanin se boji izručenja BiH, njegov advokat pojasnio i zašto

Odluka o izručenju Mirze Gačanina je na ministru pravosuđa, sud odlučuje samo o prihvatljivosti izručenja.

Kako navode u tužilaštvu, strah Mirze Gačanina da mu prijeti opasnost u BiH nije kriterij na osnovu kojeg sud može donijeti negativnu odluku.

- Sud može odbiti izručenje samo ako je došlo do dovršene povrede prava osumnjičenog. To ne dolazi u obzir. O mogućim kršenjima prava osumnjičenog u budućnosti može suditi samo ministar - navode iz nizozemskog tužilaštva.

De Leon se ne slaže s tim, ali tvrdi da sud igra važnu ulogu u tome.

- Čak i ako ne date negativan savjet o ovom zahtjevu, vaša razmišljanja o ovom slučaju mogu uvjeriti ministra da ne izruči Mirzu Gačanina - rekao je, na što je njegov klijent klimnuo glavom i dodao:

- Ako moram ići u Bosnu, bit ću mrtav prije nego što vidim sudiju.

Sud će svoju odluku donijeti sljedeće srijede. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.