open-navfaktor-logo
search
Projekti
Strani investitori planiraju izgraditi naselje sa 18 luksuznih vila u Sarajevu
Investitori iz Bahreina planiraju u sarajevskoj općini Novi Grad graditi cijelo rezidencijalno naselje sa 18 luksuznih vila.
09.11.2023. u 20:24
get url
text

Nacrt Urbanističkog projekta "Rezidencijalno naselje Bojnik" utvrđen je na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo i on će biti stavljen na javni uvid od 14. novembra do 13. decembra 2023. Javna rasprava će se održati 14. decembra sa početkom u 17 sati u sali Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo.

Investitor na ovom mjestu planira izgradnju stambenog kompleksa sa objektima rezidencijalnog tipa, na neizgrađenom zemljištu. Prema informacijama portala BiznisInfo, investitor je kompanija Bahrain-Bosnia čiji su vlasnici trojica državljana Bahreina: Ahmed Saleh Mulla Ahmed Alnoaimi, Husain Hasan Mohamed Alali i Jamal Saleh Jawad Dahneem.

Ukupno je planirano 18 parcela za izgradnju objekata. Objekti su spratnosti S+P+1 ili P+1 zavisno od konfiguracije terena, a projektovani su u četiri tipa A, B, C i D.

Saobraćajno rješenje unutar naselja projektovano je preko interne saobraćajnice, koja se povezuje sa postojećom naseljskom saobraćajnicom predviđenom za rekonstrukciju. Širina interne saobraćajnice je 4,5 metara, dok je širina dijela saobraćajnice koji se priključuje na naseljsku 5,5 metara. Paralelno sa kolskom odvija se i pješačka komunikacija.

Projektom su predviđeni trotoari sa obje strane interne saobraćajnice. Pristup parking prostorima u okviru vlasničkih parcele omogućen je direktno sa planirane interne saobraćajnice. U okviru rezidencijalnog naselja projektovana su ukupno 33 parking mjesta, i to 15 stambenih jedinica sa po dva parking mjesta i tri stambene jedinice sa po jednim parking mjestom.

S obzirom na teren u nagibu, parking prostori dodatno su osigurani potpornim zidovima koji se nalaze na nasipu ili u usjeku, u zavisnosti od konfiguracije terena.

Postojeće zelene površine oko objekta su zadržane, ali su dodatno uređene sa niskim i srednjim rastinjem, koje će biti detaljno definisane kroz projekat hortikulture. Oko svakog stambenog objekta u suterenskom ili prizemnom dijelu objekta, projektovan je betonski pločnik koji se nastavlja na ulazni pločnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.