open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Stručnjaci otkrili: Da li zaista pamćenje zlatnih ribica traje samo tri sekunde
Zlatne ribice poznate su po svojim narandžastim nijansama, ali i po mitu o lošem pamćenju.
24.05.2021. u 10:41
get url
text

Mit kaže da zlatnim ribicama pamćenje traje svega tri sekunde. No Culum Brown, stručnjak za ribe Univerziteta Macquarie u Australiji, tvrdi kako to nije istina.

- U stvarnosti zlatne ribice imaju puno duža sjećanja, koja obuhvataju sedmice, mjesece pa čak i godine - rekao je Brown.

Brown proučava inteligenciju riba više od 25 godina.

- Zlatne ribice imaju impresivna sjećanja i često se koriste kao uobičajeni model za proučavanje pamćenja riba. Postoje hiljade studija koje pokazuju da ribe imaju izvrsna sjećanja, a stopa objavljivanja tih studija eksponencijalno raste - tvrdi naučnik.

Kao primjer navodi hranjenje ribica. Ako ih hranite samo s jedne strane akvariuma, one će brzo naučiti i sjetiti se ostati na toj strani u vrijeme hranjenja.

- Slično tome, ako guranjem crvene lopatice dobiju hranu za nagradu, a plavom ne, zlatne ribice brzo nauče gurati crvenu i pokazuju sklonost toj boji i nakon eksperimenta - govori Brown.

No tvrdi da je teško odrediti tačan vremenski raspon pamćenja zlatnih ribica.

- Vjerovatnije će se prije sjetiti zastrašujućeg događaja nego svakodnevnog. Bez obzira na to jesu li sjećanja zlatne ribice trajala nekoliko dana, sedmica, mjeseci ili godina, sigurno je da traju duže od tri sekunde - zaključio je Culum Brown.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.