open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno iz agencija
Struja u Bosni i Hercegovini do kraja godine neće sigurno poskupjeti
Električna energija u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj neće sigurno poskupjeti u ovoj godini, potvrdili su iz entitetskih regulatornih agencija.
18.11.2022. u 07:50
get url
text

Kako su za Faktor kazali iz Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK), kako nalaže Pravilnik o opskrbi kvalificiranih kupaca električnom energijom i postupku promjene opskrbljivača, javni opskrbljivači promjene cijena moraju predložiti FERK-u najkasnije 60 dana od početka primjene novih cijena.

- Elektroprivreda HZHB niti Elektroprivreda BiH nisu podnijele takav zahtjev što znači da cijena struje do daljnjeg ostaje ista – odgovorili su iz FERK-a.

Iz Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske također ističu da nisu dobili ni jedan zahtjev za određivanje nove cijene električne energije.

- Do kraja ove godine struja u RS-u neće sigurno poskupjeti jer nismo dobili ni jedan zahtjev za korigovanje cijena od opskrbljivača ovom vrstom energije – izjavio je za Faktor Aleksandar Jegedić iz Regulatorne komisije za energetiku RS-a.

Hoće li struja poslije Nove godine odmah poskupjeti, u entitetskim regulatornim agencijama nisu željeli da spekulišu. Kažu da postoji zakonska procedura kod korigovanja cijena i to se mora poštovati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.