open-navfaktor-logo
search
Optužen u "Volanu"
Sud BiH prihvatio kauciju od četvrt miliona KM: Marko Trifković izlazi iz pritvora
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je Marku Trifkoviću, zvanom Žižan, optuženom u predmetu "Volan", ukinut pritvor u kojem se nalazi od januara, potvrđeno je iz Suda BiH.
09.07.2020. u 11:36
get url
text

Sud je, kako je pojašnjeno, prihvatio prijedlog Trifkovićevog branioca i ponuđenu kauciju u vrijednosti 252.234 KM, koje se sastoji u upisu založnog prava, odnosno hipoteke u korist BiH na nekretninu koja je u vlasništvu njegove majke.

- Optuženi Marko Trifković bit će pušten na slobodu nakon dostavljanja pravosnažnog rješenja Sudu BiH kojim se dozvoljava uknjižba hipoteke u korist budžeta BiH na nekretnini. Upis hipoteke na označenoj nekretnini bit će potkrijepljen jasnim i nedvosmislenim dokazom suda na čijem području se predmetna nekretnina nalazi. Sud će nakon podnošenja svih jasnih i nedvosmislenih dokaza izdati naredbu o puštanju optuženog Marka Trifkovića na slobodu - saopćeno je iz Suda BiH.

Ukoliko Trifković, kojem je pritvor i određen zbog toga što se nalazio u bjekstvu, ponovo pobjegne, odnosno postane nedostupan pravosudnim organima BiH, nekretnina, nad kojom je upisana hipoteka, automatski postaje prihod budžeta institucija BiH.

Istovremeno, Trifkoviću su određene mjere zabrane i to zabrana putovanja i obaveza javljanja dva puta sedmično u nadležnu policijsku stanicu.

Kontrolu poštivanja mjera zabrane izvršavat će nadležni policijski organi, a optuženi se upozorava da mu se, u slučaju nepoštivanja izrečenih mjera zabrane i neizvršenja obaveza naloženih izrečenim mjerama, može izreći dodatna mjera ili odrediti pritvor.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

Marko Trifković jedan je od optuženih u predmetu "Volan", koji se pred Sudom BiH vodi protiv 27 pripadnika automafije iz Istočnog Sarajeva.

Optužnica ga tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom teška krađa, pranje novca i krijumčarenje.

On i Bojan Košarac su, od augusta 2018. izdvojeni iz predmeta jer su bili nedostupni organima gonjenja i za njima su tada raspisane potjernice.

Trifkovića su u januaru ove godine, uz asistenciju MUP-a RS-a, uhapsili pripadnici SIPA-e, te se od tada nalazi u pritvoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.