open-navfaktor-logo
search
Potvrdio advokat
Sud optuženima u slučaju "Memić "ukinuo mjeru zabrane napuštanja boravišta
Sud Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja prijedloga Tužilaštva BiH, koje je na ročištu održanom u četvrtak tražilo da ranije određene mjere zabrane ostanu na snazi, odbio je taj prijedlog, te optuženima ukinuo zabranu napuštanja boravišta.
12.10.2021. u 12:42
get url
text

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio advokat Hasana Dupovca Ermin Gačanović.

Kako je kazao, na snazi su ostale mjere zabrane kontaktiranja sa svjedocima u predmetu, te zabrana međusobnog kontaktiranja i komuniciranja optuženih. 

- U dijelu koji se konkretno odnosi na mog branjenika, Sud je našao da se izrečena mjera zabrane kosi sa pravom na pripremu efikasne odbrane. Ja sam to detaljno pojasnio na ročištu, dakle moj branjenik živi u Hadžićima, meni treba par sati samo da odem i da se vratim. Ovako on sad može doći kod mene u kancelariju i možemo pripremati odbranu. Pored toga, za svaki izlazak bilo ljekaru ili bilo gdje drugo moramo pripremati zahtjev Sudu, čekati odobrenje i tako dalje - pojasnio je Gačanović.

Advokat Ermin Gačanović   FOTO: ARHIV

VEZANI TEKST - Slučaj "Memić" - Tužilaštvo: Dokazat ćemo krivnju Mutapa i ostalih; odbrana: Ovaj proces je "najveća sramota bh. pravosuđa"

Podsjetimo, na ročištu održanom u četvrtak tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića zbog čega konkretno traže da ostane na snazi zabrana kretanja, nisu dali konkretno obrazloženje. 

Tužilac Hasanspahić je uopćeno odgovorio da je cilj "sprečavanje utjecaja na svjedoke", te spomenuo da "istraga još traje u odnosu na druge osobe", na što je burno reagirala odbrana iskazavši zabrinutost da "Tužilaštvo vodi istragu nakon potvrđivanja optužnice". 

Advokat Zijada Mutapa Goran Dragović je kazao da Tužilaštvo ima "modus operandi", te da pred svako ročište saopći jednu spektakularnu informaciju, pa "tako danas imamo informaciju da je neko napadnut, ali se za to ne nude nikakvi dokazi.

Tužilaštvo je, podsjetimo, na prošlom ročištu iznijelo tvrdnju da su jednom od zaštićenih svjedoka nanesene teške tjelesne povrede, te da se "istražuje da li je to povezano sa ovim slučajem".

U predmetu Memić optuženi su Zijad Mutap, Alisa Ramić, ranije Mutap, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović, recepcioner hotela Crystal na Ilidži.

Tužilaštvo BiH tereti ih za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima protupravno posredovanje i pomoć počiniocu krivičnog djela, odnosno da su "prikrivali i podmetali dokaze kako bi onemogućili utvrđivanje na koji je način Dženan Memić u februaru 2016. godine zadobio smrtonosne povrede u Velikoj Aleji na Ilidži, usljed kojih je preminuo sedam dana kasnije u KCUS-u". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.