open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Sarajevo
Suđenje Blekiću i ostalima u predmetu "Profit": Dobili novac za poklanjanje dionica
U Kantonalnom sudu u Sarajevu, na suđenju Zijadu Blekiću i ostalim, optuženima za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu "Profit", bivši uposlenici Unioninvesta izjavili su da su dobili novac za poklanjanje dionica.
26.10.2022. u 18:35
get url
text

Omer Pehilj je posvjedočio da je radom u Unioninvestu stekao dionice koje je poklonio Hamdiji Zvrki "da bi pomogle firmu", dodavši da mu je (Zvrko) dao nešto novca za to.

Tužilaštvo je zanimalo zašto je Pehilj dobio novac ako je dionice poklonio, na šta je svjedok odgovorio da mu je Zvrko kazao: "Evo ti nešto nek imaš". Dodao je da nije tražio novac, da ne poznaje Jasmina Jusufranića te da ne može objasniti zašto se njegovo ime navodi u dokumentaciji o prijenosu vlasništva.

Pehilj je izjavio kako ne zna da li je tačno da je dobio 1.500 KM za dionice i da se smatra oštećenim.

VEZANI TEKST - Blekić i ostali: Poslove za prijenos prava vlasništva obavljali sa Hamdijom Zvrkom

Nakon što je Muhidin Kapo, branilac Jasmina i Smiljke Jusufranić, svjedoku pročitao izjavu koju je dao u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) 2007. godine u kojoj je – kako je branilac kazao – izjavio da ga je u više navrata Zvrko pozvao da otkupi dionice, na šta je on pristao, svjedok je izjavio da "to nije tačno".

Svjedok je negirao i da je za 104 dionice dobio 1.500 eura, te kazao kako ne zna da li je pročitao izjavu i potpisao zapisnik. Potvrdio je da je izjavio kako je Jusufranića "najvjerovatnije Hamdija Zvrko stavio na ugovor o darovanju dionica".

Na upit advokata Kadrije Kolića, koji je na današnjem ročištu zastupao više optuženih, svjedok je potvrdio kako mu nije poznato da je Zvrko pravosnažno osuđen.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Svjedok Aco Bukva je kazao da je bio vlasnik 82 dionice, koje je prodao Zvrki za deset do 11 hiljada maraka, te da nema objašnjenje zašto na Prijavi prijenosa vrijednosnih papira stoji Jusufranićevo ime.

Na upit zašto je potpisao ugovor o darovanju, a dobio novac, Bukva je kazao: "Meni je rečeno da je to za firmu i da će to ići tako".

Potvrdio je, na upit branioca Kape, da je dionice povukao iz brokerske kuće jer nije bio zadovoljan cijenom i da je kontaktirao Zvrku nakon što je saznao stvarnu vrijednost dionica.

Halil Livadić je posvjedočio da je kao radnik Unioninvesta posjedovao 83 dionice, koje je prodao. Ispričao je da je jedne prilike došao neki čovjek koji ga je upitao ima li dionica za prodati, na šta mu je Livadić odgovorio da je cijena 100 maraka. Dodao je da je za dionice dobio 8.000 maraka i da mu Zvrko nije donio novac.

Izjavio je da nije potpisao dokumentaciju, ali je potvrdio svoje potpise na Prijavi prijenosa prava vlasništva i kazao da se na Ugovoru o darovanju dionica ne nalazi njegov potpis.

Dodao je da ne poznaje Jusufranića i da nije znao na koga prenosi dionice koje su, kako je kazao, nakon tri do četiri dana porasle za 500 maraka.

Na upit Odbrane, svjedok je kazao da njega niko nije natjerao da proda dionice. Nakon što mu je branilac Kapo pročitao izjavu iz 2007. koju je dao MUP-u KS-a, Livadić je kazao kako se ne sjeća da je išao u Općinu Novo Sarajevo i da je potpisao ugovor.

Tužilaštvo je pročitalo dvije izjave svjedoka Huseina Mušića, koji zbog zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti svjedočiti.

U izjavi iz 2007., koju je dao MUP-u KS-a, Mušić je izjavio da je stekao 83 dionice i da ga je krajem jula 2006. kontaktirao Zvrko, koji mu je za dionice isplatio 2.000 maraka. U izjavi je naveo i kako misli da ga na ovaj način Zvrko nije prevario.

Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) je u aprilu 2021., kako je pročitalo Tužilaštvo, kazao da je za dionice dobio 5.000 maraka i naveo da postavlja imovinskopravni zahtjev.

Branilac Kapo je ukazao na kontradiktornosti ove dvije izjave.

Daut Gekić je izjavio da je preko Zvrke prodao dionice koje je posvjedovao i da mu Zvrko tada nije rekao iz kojeg razloga ih kupuje.

Tužilaštvo je svjedoka podsjetilo na izjavu u MUP-u KS-a 2007., u kojoj je rekao kako mu je Zvrko predložio da proda dionice i da će radnicima biti bolje ako Jusufranić postane većinski vlasnik.

Gekić je izjavio da je za dionice dobio 21 ili 23 hiljade maraka "iz džepa u džep". Dodao je da ne postavlja imovinskopravni zahtjev.

Na upit branioca Kape, potvrdio je da je sa Zvrkom obavljao sve razgovore, da je razlog za prodaju dionica bila teška materijalna situacija i da je sve uradio dobrovoljno.

Tužilaštvo je pročitalo i izjavu Hasana Redžovića, koji zbog zdravstvenih problema na prošlom ročištu, održanom 19. oktobra, nije bio u mogućnosti svjedočiti.

On je u izjavi koju je dao MUP-u 2007. kazao da je Zvrki prodao dionice za koje je dobio 12.700 maraka. Dodao je, kako je pročitano, da nije čitao Ugovor o darovanju dionica, da mu je nepoznat Branislav Petrović i kako nije znao da njemu poklanja dionice. U izjavi je napomenuo da dionice nije poklonio.

Nastavak suđenja je zakazan za 9. novembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.