open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Sarajevo
Suđenje Ibričiću za ubistvo i pokušaj ubistva nastavljeno ispitivanjem četverice svjedoka
Ispitivanjem četverice svjedoka optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću, koji se tereti za ubistvo Mithata Veje i pokušaj ubistva Nedima Ploče u prostorijama lovačkog doma u Bašcima na području Trnova, 19. decembra 2021. godine.
17.03.2023. u 14:57
get url
text

Referirajući se na dešavanja kobne noći, svjedok koji je želio ostati anoniman, ispričao je kako je u spomenuti lovački dom došao s rodbinom, a na poziv prijatelja.

Potvrdio je kako je u objektu (domu) vladala normalna i ugodna atmosfera te da ništa nije upućivalo na to da bi to druženje moglo imati tragičan epilog.

Kazao je kako su svi za stolom za kojim je sjedio optuženi konzumirali alkohol, te da je nakon određenog vremena došlo do 'naguravanja' optuženog Ibričića i Veje te da su ih prisutni gosti razdvojili.

Na insistiranje Sudskog vijeća da ne govori uopćeno i da bude konkretniji/detaljniji, budući da je bio na mjestu događaja, svjedok je kazao kako je bio na udaljenosti od pet, šest metara te da se stvorila gužva, odnosno da nije dobro vidio, potvrdivši da se nakon sukoba optuženi udaljio s mjesta događaja.

Pucanj ga asocirao na eksploziju plinske boce

Prema kazivanju svjedoka, nakon određenog vremena začuo se pucanj što ga je asociralo na eksploziju plinske boce, te je budući da je osjetio strah 'pokupio' svoje srodnike, uključujući i maloljetnu djecu, te napustio objekat, kojom prilikom je pored prozora s lijeve strane vidio optuženog.

S obzirom na to da je svjedok bio dosta precizniji u iskazu koji je dao 28. decembra 2021. godine u MUP-u KS, zastupnica optužbe mu je predočila zapisnik s tog saslušanja nakon čega je kazao kako se sada ne sjeća detalja, ali da potpisuje sve što je onda rekao.

U sklopu unakrsnog ispitivanja, odgovarajući na upit branitelja, svjedok je kazao kako te noći nije bilo nikave prepirke između optuženog Ibričića i Nedima Ploče.

U nastavku suđenja direktno i unakrsno su ispitani i svjedoci - Emir Delić, Denis Huskić i Saša Kunovac, koji nisu bili očevici događaja, a koji su, prema vlastitom kazivanju, trebali narednog dana da idu u lov, te su se ranije povukli, odnosno otišli na spavanje na sprat lovačkog doma, objekta u kojem se sve dešavalo.

Delić i Huskić su na poziv prijatelja došli iz Bihaća i nakon što su nakon cjelodnevnog druženja otišli na spavanje čuli su pucanj, pa zapomaganje prisutnih u prostoriji sprat niže, a nakon nekog vremena i drugi, pa treći pucanj.

Nakon što su sišli u prostoriju gdje se druženje odvijalo, na podu su zatekli beživotno tijelo kako leži ukoso bočno, dok se optuženi nalazio kod ulaznih vrata i pušio, a na upit o tome šta se desilo, optuženi je odgovorio da je on pucao.

Svjedok Huskić je u nastavku svjedočenja ispričao kako su on i kolega Nermin Nogo (ranije svjedočio, op. a.) motornim vozilom otišli do skretanja za selo, gdje su registrovali telefonski signal i o nemilom događaju javili policiji, ali oni su već bili obaviješteni.

U unakrsnom ispitivanju svjedoci su potvrdili kako se Vejo prije "kritičnog momenta" popeo na sprat i tražio osobu s kojom se sukobio (optuženog).

Istovremeno su kao i prethodni svjedok naveli kako nikavog sukoba između optuženog i Nedima Ploče nije bilo, a što je potvrdio i svjedok Kunovac.

Kunovac je prethodno potvrdio kako je aktere slučaja poznavao odranije, navodeći da je na spavanje otišao ranije kako bi ujutro narednog dana pripremio ono što je potrebno za lov.

Uzeo pušku ispred optuženog i tako dočekao policiju

I ovaj je svjedok zatekao isti nemili prizor, beživotno tijelo, kojem je prišao da utvrdi da li daje znakove života, a nakon toga je uzeo pušku (karabin) ispred optuženog, te tako dočekao policiju.                  

Optužnica Ibričića tereti da je 19. decembra 2021. godine oko 02,30 sati u prostorijama lovačkog doma Trnovo, u alkoholiziranom stanju, a nakon sukoba s Vejom, napustio prostorije objekta i otišao do svoje porodične kuće, odakle je uzeo lovačku pušku-karabin.

Prema tužbenim navodima, Ibričić se potom vratio do objekta lovačkog doma, te kroz prozor ispalio dva hica u pravcu Nedima Ploče i Mithata Veje,  nanijevši im tom prilikom teške tjelesne povrede, da bi potom, ušao u objekat lovačkog doma, prišao Veji, koji je ležao na podu bez svijesti, ispalivši još jedan hitac kojim ga je usmrtio. Ubistvo je počinjeno pred maloljetnim djetetom, Vejinim tada sedmogodišnjim sinom.

U ovom slučaju se radi o ponovnom suđenju, budući da je Vrhovni sud FBiH, u međuvremenu, ukinuo raniju prvostepenu presudu (iz oktobra 2022.) kojom je Ismet Ibričić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. Za ubistvo mu je tada izrečena kazna od 16 godina, a za pokušaj ubistva pet godina, odnosno jedinstvena kazna od 20 godina.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 24. mart, kada bi trebalo pristupiti saslušanju novih svjedoka optužbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.