open-navfaktor-logo
search
Njemačka
Suđenje osumnjičenom za nestanak djevojčice Madeleine McCann: "Silovao je i bičevao žene"
Glavni osumnjičenik za nestanak djevojčice Madeleine McCann navodno je silovao jednu od svojih žrtava nakon što je preko balkona ušao u stan u portugalskom Algarveu.
26.02.2024. u 09:43
get url
text

Bio je odjeven sav u crno, a sa sobom je nosio nož i bič.

Christian Brückner uvukao se u stan Hazel Behan, turističke predstavnice iz Irske, i probudio je kada joj je prislonio oštricu od 30 centimetara na njen vrat, rečeno je na sudu u njemačkom gradu Braunschweigu.

Optužen za tri silovanja

Tužitelji su naveli da je optuženik "kleknuo iznad žrtve koja je spavala i zovnuo je po imenu" kako bi je probudio.

- Dok je ona bila u panici, on joj je ozbiljnim, ali mirnim tonom rekao da ne vrišti - dodali su.

Nakon što je silovao u spavaćoj sobi, napadač, koji je na sebi imao crne kožne rukavice, potom ju je zavezao za noge stola u kuhinji i ponovno seksualno napastovao.

- Bojiš me se, zar ne - navodno ju je upitao, udarivši je oko 20 puta bičem.

Četrdesetsedmogodišnji Nijemac optužen je za tri silovanja i dva seksualna napada u portugalskoj obalnoj pokrajini Algarve između 2000. i 2017. godine.

Napadi su se dogodili samo nekoliko minuta s mjesta gdje je tada trogodišnja Madeleine nestala iz apartmana u Praia da Luz u svibnju 2007. gdje je boravila s roditeljima Kate i Gerryjem te svojom braćom i sestrama.

Od tada nije viđena, a u junu 2020. njemačka policija je imenovala Bruecknera kao čovjeka odgovornog za njenu otmicu i ubistvo, ali on još nije optužen ni za šta u vezi sa njenim nestankom.

Njegovi advokati tvrdili su da neće dobiti pošteno suđenje jer mu je slučaj Madeleine McCann donio negativan publicitet, piše Telegraph.

Brückner je već iza rešetaka u Njemačkoj jer je 2005. silovao 72-godišnju američku turistkinju u Praia da Luz, istom odmaralištu gdje je Madeleine nestala dvije godine kasnije.

- Naš je klijent bio predmet medijske pažnje, mediji i tužitelji su ga optužili za otmicu i ubistvo Madeleine McCann, bez dokaza - kazao je advokat Friedrich Fülscher u sklopu iznošenja odbrane tokom drugog dana suđenja.

- Ne bavimo se najgorom kriminalnom pričom poslijeratnog razdoblja, ali će sudu biti teško izbaciti je iz glave - kazao je Fülscher.

Portugalska policija proglasila je u aprilu 2022. Brücknera službenim osumnjičenikom za Madeleinein nestanak, što je omogućilo da se nastavi sa istragom slučaja.

Hans-Christian Wolters, njemački tužitelj, rekao je prošle godine za BBC da je njegov tim "sigurniji nego ikad" da je Brückner odgovoran za ubistvo Madeleine i dodao da osumnjičenik "nema alibija" za noć kada je djevojčica nestala.

Tužilaštvo je Brücknera predstavilo kao metodičnog, iskusnog kriminalca, koji je koristio kondome i kasnije ih bacao u zahod, svaki put perući ruke.

U oba slučaja silovanja, navodno je žene bičevao nakon što ih je napao.

Pravo na šutnju

U slučaju neidentificirane mlade djevojke za koju su svjedoci tvrdili da su je vidjeli na snimci u njegovom stanu, ona je plakala i svog napadača imenovala "Chris", govoreći mu "ovo je otmica, ovo je silovanje".

Snimak više nije dostupan.

Nakon što su optužbe pročitane, Fülscher je saopćio da će se njegov klijent pozvati na svoje pravo na šutnju.

U njemačkom pravnom sistemu nema formalnih priznanja krivice, a optuženici nisu dužni odgovoriti na optužbe.

Saslušanje Brücknera prvobitno je odgođeno nakon samo devet minuta jer je Fülscher uložio prigovor protiv sutkinje koja je jednom prilikom na društvenim mrežama pozvala na atentat na Jaira Bolsonara, bivšeg brazilskog predsjednika.

Sutkinja je uklonjena sa slučaja i sada se suočava sa istragom zbog sumnje da je javno pozivala na počinjenje kaznenih djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.