open-navfaktor-logo
search
Propusti u istrazi
Suđenje za brutalno ubistvo Milice Marinković: Nije uzeta krv optuženog iako je bio pijan
Sudsko vijeće Okružnog suda Banja Luka kritikovalo je danas istražne organe zbog propusta u istrazi ubistva Milice Marinković (33), za šta je optužen njen nevjenčani suprug Branislav Stanivuković (43) kojem se sudi u ovom sudu.
10.03.2021. u 16:30
get url
text

Stanivukovića optužnica tereti da je 20. jula prošle godine Milicu polio benzinom i i zapalio, a od teških povreda, nesretna žena je preminula 3. avgusta u UKC RS u Banjoj Luci.

Vještak biohemijske struke Veselka Bjelaković danas je u banjalučkoj sudnici izjavila da je Stanivuković u vrijeme počinjena djela vjerovatno bio teško pijan.

Pojasnila je da je alkotestiran nakon sedam sati od krivičnog djela i da mu je izmjereno 1.38 grama po kilogramu alkohola.b

- S obzirom na vremensku razliku od djela i uzimanja alkotesta, izračunala sam da je mogao da u vrijeme krivičnog djela ima 2,45 promila alkohola u krvi. Alkotest je orijentaciona metoda,  pošto nisam imala uzorke krvi i urina ne mogu se decidno izjašnjavati - rekla je Bjelaković.

Član sudskog vijeća, sudija Milan Blagojević, kritikovao je tužilaštvo i policiju te pitao tužioca zašto niko nije uzeo krv od optuženog. Izjavio je da su napravljene "grube greške".

- Policija, ali i tužilaštvo moraju savjesno raditi - podvukao je Blagojević.

Obrazloženje postupajuće tužiteljice Tatjane Ninković bilo je "da  nije ona bila dežurni tužilac u trenutku ubistva".

Danas je završen dokazni postupak tužilaštva, te je za sljedeće ročište odbrana najavila salušanje svjedoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.