open-navfaktor-logo
search
Više nalaza
Suđenje za ubistvo policajaca: Vještak analizirao snimke videonadzora, u fokusu ruta kretanja crnog seata
Ispitivanjem sudskog vještaka kriminalističko-tehničke struke Gregora Kovača, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo -  Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine.
20.02.2024. u 14:44
get url
text

Vještak Kovač (državljanin Slovenije) prezentirao je više nalaza i mišljenja u vezi sa vještačenjem izuzetih videosnimaka, te fotografija sačinjenih tokom uviđaja s mjesta događaja, uključujući detaljne analize individualnih i općih karakteristika opserviranih predmeta, kao i osoba čiji identitet nije bilo moguće utvrditi.

Prethodno je ukratko opisao metodologiju i refrence koje je koristio u analizama i usporedbama, poput fiksnih predmeta s lica mjesta te razmjernika i pretvorbe piksela u milimetre, a sve radi što preciznijeg i sigurnijeg identificiranja predmeta vještačenja.

U konkretnom slučaju je to bio automobil marke seat leon koji je, prema optužnici, ukraden u Sarajevu 6. oktobra i korišten prilikom pokušaja krađe audija u ulici Zmaja od Bosne 23. oktobra, te prilikom bijega s mjesta događaja 26. oktobra 2018. godine.

Višesatno vještakovo ispitivanje odnosilo se na sedam, u skladu s naredbom Suda, izuzetih videonadzora u koje je vještak imao uvid, a koji svjedoče o kretanju spomenutog vozila, stanju na mjestu inkriminiranog događaja te odlasku/bijegu nakon toga, a što se, prema navodima optužbe, može dovesti i u kontekst s "kretanjem" kriptovanog telefona, tzv. kripte, koji je, prema optužnici, bio u posjedu optuženih.

Predmet analize bili su videozapisi videonadzora/kamera sa objekata - Autocentra Berlijeta, Ureda vjerskog atašea, Binga, Autopraonice/cafea Imperial, lokaliteta Mlado jagnje, poslovnog objekta u izgradnji Pro-dom i hotela Termag na Jahorini.

U vezi s tim reprodicirani su videosnimci s pobrojanih objekata na kojima je vidljivo kretanje vozila crne boje, tipa hatshback s petokrakim felgama, s velikim prednjim farovima i trećim štop svjetlom, te su se ocjene sigurnosti povodom identificiranja spomenutog vozila kretale gradacijom od "moglo bi biti" do "sigurno jeste", a ovisno od kvaliteta snimka i brzine kretanja.

Najviše pažnje pobudio je posljednji nalaz, odnosno dopuna vješatčenja i ponovni uvid u videosnimak od 23. oktobra 2018. godine te njegovo kompariranje sa snimkom od 26. oktobra iste godine, a radi se o snimcima lokaliteta pokušaja krađe spomenutog audija i lokaliteta na kojem je pucano u pripadnike policije.

Vještak Kovač se u tom pogledu izjasnio najvišim stepenom sigurnosti "sigurno jeste", a što de-facto znači da se radilo o istom automobilu marke seat leon koje je korišteno u spomenuta dva inkriminirana događaja.

Ostatak vještačenja odnosio se na interpretaciju nalaza u vezi s razlikama/odstupanjima u vremenu koje bilježe videozapisi i stvarnog vremena, a za što je bio neophodan neposredan pristup svim analiziranim videonadzornim sistemima.

Dodatno vještačenje videosnimka spomenutog pokušaja krađe audija ovorilo je pitanje mogućnosti identificiranja počinitelja, uz korištenje autentičnih fotografija drugo i trećeoptuženog, screenshota videosnimka, te antropometrijskih metoda i biometrijskih značajki.

Na analiziranom snimku, koji je kao i ostali reproduciran u sudnici, može se vidjeti kako dvojica počinitelja pokušavaju ukrasti automobil marke audi, uključujući cjelokupnu dinamiku, ali vještak nije mogao utvrditi njihov idemtitet, budući da su bili maskirani, imali fantomke i kapuljače na glavi.

Odbrana prvo i trećeoptuženog insistirala je na izjašnjenju o pitanjima vezanim za specifične karakteristike vozila, a za koje je vještak ocijenio kako se ne radi o pitanjima iz njegovog domena, istaknuvši kako je on analizirao/pravio poređenja jedan na jedan, a ne s nekim apstraktnim vozilom.

Branilac drugooptuženog, advokat Duško Tomić je podsjetio na iskaz njegovog klijenta, uključujući, između ostalog, i priznanje da je njegov branjenik (Macan) vozio bijeli golf koji se vidi na jednom od videosnimaka, te da je on jedan od počinilaca pokušaja krađe više puta spominjanog audija.

Dodao je kako se njegov klijent brani istinom i samo istinom, na što su reagirali branioci prvo i trećeoptuženog – advokati Radivoje Lazarević i Dražen Zubak, pozivajući se na ZKP, te navodeći kako nije moguće interpretirati iskaz branjenika kroz pitanja vještaku.

Advokat Tomić je replicirao, uz opasku kako ne dozvoljava da ga odbrana uči o tome kako će braniti, podsjećajući kako je njegovo pravo da kaže istinu.

Optužnica Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila - golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama.

Optužnicom su obuhvaćeni i događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, a radi se o krađama automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, općina Novi Grad, i Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo. 

U prvom slučaju radilo se o krađi automobila marke seat-leon u čemu su, prema tužbenim navodima, sudjelovali Macan i Trifković, a u drugom je riječ o otuđenju automobila audija A-6 uz učešće sve trojice optuženih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.