open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud
Suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je u sudnici rekla Žižanova supruga
Direktnim i unakrsnim ispitivanjem dvoje svjedoka optužbe, u ponedjeljak je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo - Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine.
22.05.2023. u 14:00
get url
text

VEZANI TEKST - Suđenje za ubistvo policajaca: Muškarac s ožiljkom na licu obilazio mjesto zločina

Svjedokinja Ana Koštović, supruga trećeoptuženog Trifkovića, svjedočila je o saznanjima u vezi s ubistvom dvojice policijskih službenika, a o čemu je, prema vlastitom kazivanju, dala izjavu u MUP-u KS 30. aprila 2021. godine.

Ispričala je kako je Trifkovića upoznala početkom 2018. godine, te da su se viđali dok je bio u kućnom pritvoru u predmetu kodnog naziva "Volan", a u kojem je osumnjičeno zajedno sa više osoba koje su u međuvremenu optužene za krađa vozila na području KS. 

Navela je kako se Trifković polovinom juna ili jula 2018. dao u bjekstvo zbog prekršenih izrečenih mjera, te da je čula kako se nalazio u Crnoj Gori.

U fokusu direktnog ispitivanja našlo se pitanje u vezi sa stanom u Hilandarskoj ulici u Istočnom Sarajevu, gdje se, prema određenim saznanjima, trećeoptuženi Trifković krio početkom januara 2019. godine.

Odgovarajući na upite zastupnice optužbe u tom kontekstu, svjedokinja je potvrdila kako joj je poznanica Sanja Gajić dala ključ od stana "na dan" na spomenutoj adresi, utvrdivši da ona (svjedokinja) nikada nije bila u tom stanju, odnosno da je ključ uzela ne razmišljajući da neće moći tamo otići, odbijajući mogućnost da je tamo boravila s Trifkovićem.

Prema njenom kazivanju, 6. januara 2019. je provela u pripremama za Badnje veče, a jutro narednog dana u crkvi, što kako je navela, mogu potvrditi njena majka i sestra.

VEZANI TEKST - Obilježena četvrta godišnjica ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, ubice još nekažnjene

Odgovarajući u unakrsnom ispitivanju na upite Macanovog advokata Duška Tomića, svjedokinja Koštović je kazala kako je kasnije saznala da je njen suprug u vezi s ubistvom policajaca, te da nikada nije posumnjala da on ima veze s tim, kao i da je on (Trifković) kategorično tvrdio da o tome nema nikakvog saznanja.

Nadalje je potvrdila kako je razgovarala sa Macanovom suprugom, te je tri puta bila u SIPA-i, kao i da je šest sati ispitana u MUP-u KS, opisujući kao traumatično iskustvo, tokom čega se "osjećala više kao osumnjičena".

Svjedok Sabahudin Kremić, s adresom u ulici Geteova (mjesto zločina) ispričao je kako ga je kobne noći probudila pucnjava, te da je s prozora na šestom spratu vidio policijsko vozilo koje se polako kretalo prema kafiću u toj ulici, iako se radilo jednosmjernoj saobraćajnici.

Na drugoj strani ugledao je bijelo vozilo na otvorenom haubom, nakon čega je čuo plač, a na mjestu događaja je u međuvremenu stiglo i vozilo hitne pomoći.

Svjedok je u unakrsnom ispitivanju detaljnije opisao dinamiku i hronologiju, kao i gdje se sve dešavalo, te potvrdio kako je pet-šest puta o tome saslušan, a da je prva izjava o tome šta je vidio kobne noći dao u Policijskoj stanici Novi Grad istog jutra, 26. oktobra 2018. godine.     

Optužnica, Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u kraćim vozilima - golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda preminuo na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama. 

VEZANI TEKST - Ubistvo policajaca: Pročitajte kompletnu optužnicu Tužilaštva KS protiv Marinkovića, Macana i Trifkovića

Optužnicom su obuhvaćeni i događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, radi se o otuđenju automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, općini Novi Grad, i Zmaju od Bosne, općini Novo Sarajevo.      

U prvom slučaju radilo se o otuđenju automobila marke "seat-leon" u čemu su, prema tužbenim navodima, sudjelovali Macan i Trifunović, a u drugom je riječ o otuđenju automobila "audia A-6" uz učešće svih trojice optuženih.

Nakon opsežne i kompleksne istrage, te podizanja i potvrđivanja optužnice, suđenje u ovom predmetu počelo je 7. februara čitanjem optužnice, kojom se po tri tačke tereta trojice optuženih za dva krivična djela - ubistva i tešku krađu.

Pretres u ovom predmetu, kako je uobičajeno, propraćen je jakim sigurnosnim mjerama, o čemu, između ostalog, svjedoči i prisustvo više specijalaca s dugim cijevima ui oko Kantonalne palače pravde.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 30. maj, kada bi trebalo pristupiti nastavku dokaznog postupka ispitivanjem novih svjedoka optužbe. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.