open-navfaktor-logo
search
Bivši predsjednik SAD-a
Sudija je presudio da je Trump prevario banke i osiguravače dok je gradio imperiju nekretnina
Sudija je presudio da je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump godinama činio prevaru dok je gradio imperiju nekretnina koja ga je katapultirala do slave i Bijele kuće, te je naredio da se neke od njegovih kompanija uklone iz njegove kontrole i raspuste, prenosi AP.
27.09.2023. u 07:57
get url
text

Sudija Arthur Engoron, odlučujući u građanskoj parnici koju je pokrenula njujorška državna tužiteljica Letitia James, utvrdio je da su Trump i njegova kompanija obmanjivali banke, osiguravače i druge tako što su masovno precijenili njegovu imovinu i preuveličali njegovu neto vrijednost na papirima korištenim za sklapanje poslova i osiguranje kredita.

Engoron je naredio da se neke od Trumpovih poslovnih licenci ukinu kao kazna, što im otežava ili onemogućuje poslovanje u New Yorku, i rekao da će i dalje imati nezavisnog monitora koji će nadgledati operacije Trump Organization.

Ako žalba ne uspije, naredba bi Trumpu oduzela ovlaštenje da donosi strateške i finansijske odluke o nekim od njegovih ključnih nekretnina u državi.

Trump je u nizu izjava osudio tu odluku, nazivajući je "neameričkom" i dijelom tekuće zavjere da se našteti njegovoj kampanji za povratak u Bijelu kuću.

- Moja građanska prava su povrijeđena i neki apelacioni sud, bilo savezni ili državni, mora poništiti ovu užasnu, neameričku odluku - napisao je na svojoj stranici Truth Social.

On je insistirao da je njegova kompanija odradila veličanstven posao za državu New York i savršeno poslovala, nazvavši ovo veoma tužnim danom za pravosudni sistem države New York. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.