open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Sudiji rekao da se kaje: Slikaru koji je opljačkao banku i pucao na policiju određen pritvor
Pehlivanović ranije nije evidentiran kao počinilac krivičnih djela, a po zanimanju je slikar
03.01.2020. u 15:14
get url
text

Općinski sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo i odredio jednomjesečni pritvor Emiru Pehlivanoviću sa Ilidže, koji je uhapšen u utorak, nakon što jeu naselju Nova Otoka opljačkao banku, oteo pištolj zaštitarki, a potom i pucao na policiju. 

Kako nam je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić pritvor je određen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ponoviti ili dovršiti krivično djelo. 

- Pritvor po ovom rješenju može trajati do 31. januara ili do nove odluke Suda - kazala je Bavčić. 

Pehlivanović je, podsjećamo, dan uoči Nove godine, naoružan gasnim pištoljem, upao u poslovnicu Raiffeisen banke na Otoci, te prijeteći službenicima banke M. Č., A. S. i A. H. oteo neutvrđenu sumu novca.

Radnica na obezbjeđenju banke O. D., pripadnica zaštitarske agencije "Securitas", u namjeri da ga spriječi da pobjegne s ukradenim novcem upotrijebila je vatreno oružje, odnosno pištolj, iz kojeg je ispalila jedan hitac, navodi se u zvaničnoj informaciji koju je ranije objavio MUP-a KS.

Međutim, uz prijetnju pištoljem, Pehlivanović joj je oduzeo službeni "Glock" sa pripadajućom municijom, a potom se s ukradenim novcem i naoružan udaljio s mjesta događaja.

Policija je ubrzo blokirala ovaj dio grada, da bi nedugo nakon plajčke u ulici Srđana Aleksića u Novom Gradu pripadnici PS Novo Sarajevo uočili osobu koja odgovara opisu osumnjičenog.

- Od njega su na uvid zatražili dokumete, ali je on tom prilikom iza pasa izvadio pištolj i usmjerio ga ka policijskim službenicima. U cilju sprečavanja upotrebe vatrenog oružja, policijski službenici su upotrebom fizičke snage pokušali oduzeti oružje osumnjičenom i on tom prilikom ispaljuje jedan hitac u pravcu policijskih službenika. Nakon toga je stavljen pod kontrolu i utvrđeno je da se radi o E. P., rođen 1971. godine sa Ilidže i on je u 9.55 sati lišen slobode - navodi se u informaciji MUP-a Kantona Sarajevo.

Prilikom hapšenja kod njega je pronađen gasni pištolj marke "Zoraki", koji je korišten tokom pljačke, kao i službeni "Glock" koji je oteo od zaštitarke banke, sa metkom u cijevi i pripadajućih 12 metaka, te novac ukraden iz banke.

Pehlivanović je prilikom ispitivanja tužiocu kazao da se kaje zbog onog što je učinio, a isto je ponovio i u sudnici na ročištu za određivanje pritvora. 

Kako smo ranije objavili, Pehlivanović ranije nije evidentiran kao počinilac krivičnih djela, a po zanimanju je slikar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.