open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Sudska trakavica: Salihovićev predmet vraćen Općinskom sudu u Sarajevu
Suđenje Salihoviću nije počelo ni devet mjeseci nakon podizanja optužnice
08.08.2019. u 16:58
get url
text

Državni sud je vratio sarajevskom Općinskom sudu predmet bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića, koji je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, uz obrazloženje da je ovaj sud dužan provesti postupak i donijeti odluku.

Suđenje Salihoviću nije počelo ni devet mjeseci nakon podizanja optužnice.

Kako su za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN BiH) potvrdili u Sudu BiH, 8. jula je zaprimljeno rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 21. maja kojim se ovaj sud oglašava stvarno nenadležnim za postupanje po optužnici Tužilaštva BiH protiv Gorana Salihovića.

U Sudu BiH navode da je 9. jula cijeli spis predmeta vraćen Općinskom sudu u Sarajevu na daljnje postupanje, s naznakom da je, shodno zakonu, sud kome je predmet ustupljen na nadležnost dužan provesti postupak i donijeti odluku.

-Sud BiH ranije je odlučio o pitanju svoje nadležnosti, te nije bilo potrebe spis predmeta ponovno dostavljati ovom sudu, naglašavaju u Državnom sudu.

Iako je Tužilaštvo BiH protiv Salihovića optužnicu podiglo u novembru 2018. godine, suđenje u ovom predmetu nije počelo ni nakon devet mjeseci.

Bivši glavni tužilac je krajem januara 2019. negirao krivicu u Sudu BiH, a ubrzo je, tačnije početkom februara 2019., Državni sud donio rješenje kojim se postupak protiv njega prenosi na sarajevski Općinski sud, zbog osiguranja "nepristrasnog i pravičnog suđenja".

U maju ove godine trebao je početi postupak protiv Salihovića u Općinskom sudu, ali je ročište opozvano.

-Općinski sud u Sarajevu je 21. maja 2019. donio Rješenje kojim se oglašava stvarno nenadležnim za odlučivanje po optužnici Tužilaštva BiH. Po pravosnažnosti ovog rješenja spis će biti dostavljen Sudu BiH na odluku o prijenosu vođenja krivičnog postupka nadležnom sudu, odgovorili su ranije Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) BiH iz Općinskog suda.

Po zaprimanju ovog rješenja, Sud BiH je spis ponovo vratio Općinskom sudu.

Salihovićev branilac Rifat Konjić kaže da nema informaciju o ponovnom vraćanju predmeta Općinskom sudu, koji, kako smatra, ne može suditi u ovom predmetu.

-Općinski sud je bio zakazao pretres, međutim poslije toga nam je poslato rješenje da se oglašava nenadležnim. Taj sud ne može suditi za djelo iz optužnice, jer ne može postupak voditi sudija pojedinac kada je predviđeno da sudi vijeće od troje sudija. Takve su odredbe zakona, pojašnjava Konjić.

U Općinskom sudu vode se krivični postupci za djela za koja je propisana kazna do deset godina zatvora i u tim slučajevima sudi sudija pojedinac, objasnio je ranije Konjić, ali da u ovom slučaju mora da sudi vijeće od troje sudija, čega nema u Općinskom sudu, kao i da je na tu činjenicu ukazivao Sudu BiH, koji je prebacio predmet, ali da je žalba odbijena.

Optužnica tereti Salihovića da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 konvertibilnih maraka (KM), odnosno da je, kao glavni tužilac Tužilaštva BiH, u periodu od februara 2013. do septembra 2016. godine postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Prilikom službenog putovanja iz Pariza, kako stoji u optužnici, Salihović je 29. aprila 2015. zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zbog turističkog obilaska grada, unatoč upozorenjima, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne karte.

To je za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović, prema optužnom aktu, platio svojim sredstvima, ali po povratku je od rukovodioca Odjela za materijalno-finansijske poslove zahtijevao i naložio da mu refundira iznos od 3.874 KM, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela izvršila povrat novca Tužilaštvu za svog uposlenika u iznosu od 1.291 KM.

Salihović je disciplinskim postupkom skinut s pozicije glavnog tužioca i ostao je da radi kao tužilac Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.