open-navfaktor-logo
search
Povrijeđeno sedam osoba
Šumski požari u sjeverozapadnoj i centralnoj Turskoj stavljeni pod kontrolu
Šumski požari u sjeverozapadnoj i centralnoj Turskoj stavljeni su pod kontrolu u četvrtak, izjavio je ministar poljoprivrede i šumarstva Ibrahim Yumakli.
24.08.2023. u 12:42
get url
text

Požar koji je izbio u utorak u regiji Damyeri u provinciji Canakkale sada je pod kontrolom nakon što su vatrogasci poduzeli akciju sa zemlje i iz zraka, rekao je Yumakli novinarima u provincijskom Centru za upravljanje šumskim požarima.

- Požar je stavljen pod kontrolu u roku od 48 sati uz koordinaciju Ureda za šumarstvo i Turskog ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama AFAD - kazao je Yumakli.

Dodao je da je u požaru povrijeđeno sedam osoba, napominjući da nije bilo poginulih.

Požarom je zahvaćeno skoro 4.080 hektara površine, uključujući oko 2.650 hektara šume i 1.430 hektara poljoprivrednog zemljišta i druge površine.

Yumakli je kazao da su vatrogasne ekipe na požar odgovorile sa deset aviona, 38 helikoptera i 790 kopnenih vozila, dodajući da je na terenu bilo ukupno 3.774 člana osoblja.

Šumski požar koji je izbio u centralnoj provinciji Eskisehir kasno u srijedu zahvatio je i šumsku površinu od 260 hektara.

- Nakon intenzivne borbe i tamo je požar stavljen pod kontrolu. Za sada u našoj zemlji nema aktivnih požara - rekao je Yumakli.

Istakao je da se vodi istraga o uzroku požara u Canakkaleu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.