open-navfaktor-logo
search
Riječ analitičara
"Suprotstavljanje ruskom utjecaju na Balkanu imperativ je i Amerike i EU-a u geostrateškom smislu"
Vojni analitičar Nedžad Ahatović za Faktor kaže da se i na mikro i na makro planu utjecaj Rusije kroz ekonomsku sferu osjeća još od 2007. godine, kada je ova država kupila naftnu industriju RS-a sa rafinerijama u Bosanskom Brodu i Modriči
05.07.2019. u 07:24
get url
text

Rusija koristi medije, trgovinske odnose, strana direktna ulaganja, trgovinu u oblasti energetike, diplomatiju, vojno prisustvo, miješa se u političke procese i koristi zamrznute konflikte i na taj način predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama u Evropi, piše u izvještaju Pentagona, koji je objavio američki portal Politico.

U izvještaju se analiziraju tehnike "hibridnog ratovanja" koje, kako se navodi, Rusija primarno koristi kako bi širila svoj utjecaj u Evropi. Ukazuje se na tri cilja globalne strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina. Da se povrati i osigura utjecaj Rusije na bivše države Sovjetskog Saveza, da se povrati status "velike sile" u svijetu i predstavi kao pouzdan akter, moćan regionalni igrač i uspješan posrednik u cilju sticanja ekonomskog, vojnog i političkog utjecaja na države širom svijeta.

Izvještaj upozorava i na partnerstvo Rusije i Kine koje dijele afinitet prema autoritarnoj stabilnosti i imaju usaglašene stavove o suprotstavljanju međunarodnim normama koje se tiču ljudskih prava, sajber prostora i svemira.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović za Faktor kaže da se i na mikro i na makro planu utjecaj Rusije kroz ekonomsku sferu osjeća još od 2007. godine, kada je ova država kupila naftnu industriju RS-a sa rafinerijama u Bosanskom Brodu i Modriči.

-Ako pogledamo region, onda je jasno da stavljajući koncern Agrokor u Hrvatskoj pod svoju kontrolu preko Sberbanke kojoj je Agrokor, odnosno Ivica Todorić najveći dužnik, Rusija pokazuje da je i dalje ekonomski vrlo prisutna u regionu. Da će tako ostati, pokazuje i ruska ponuda za kupovinu "Ine". Cilj je jasan - poklopiti energetske resurse radi plasmana vlastitih proizvoda, a u tom kontekstu se razmatra i gradnja plinovoda preko Balkana ka Zapadnoj Evropi - navodi Ahatović, te dodaje:  

-I pored toga što je Turska kao članica NATO-a više nego kooperativna po tom pitanju, ulaskom Crne Gore i Sjeverne Makedonije u NATO, taj proces će se usporiti, ako ne i sasvim zaustaviti.

Koliko je pitanje energetike strateški važno za Rusiju govori i podatak da su ruske kompanije u sektoru nafte i gasa za osam godina na ime poreza i dadžbina državi isplatile 730 milijardi dolara. U istom periodu Rusija je uspjela da otplati sto milijardi dolara vanjskog duga i uštedi oko 170 milijardi dolara, što je najvećim dijelom uloženo u istrošenu državnu infrastrukturu i vojnu industriju i vojsku općenito.

-Opet sa druge strane, niska cijena ruskog gasa omogućava njemačkoj privredi enormne profite, ali i ekonomsku i na kraju i političku zavisnost od partnerstva sa Rusijom. Ako se zna da je kapital Deutsche Bank, samo jednog od nekoliko velikih finansijskih giganata u Njemačkoj i 16 po rangu finansijskoj instituciji u svijetu, procijenjen na 70 triliona dolara onda je jasno da se Njemačka neće tako lako odreći jeftinih ruskih energenata. Ako se fokusiramo na Evropu, stvaranjem većih profita u Njemačkoj privredi, profit njenih banaka će eksponencijalno rasti, a suficit će se u vidu kreditiranja i investicija plasirati i na veliko rusko tržište u većem obimu nego je to do sada bio slučaj - pojašnjava Ahatović.

Na taj način, kaže naš sagovornik, Njemačka će nastojati da povećanjem investicija izbalansira svoju zavisnost od ruskog gasa i njenog političkog utjecaja, jer će povlačenjem svog kapitala jednako moći da politički i ekonomski destabilizira Rusiju.

-Međutim, ako se stvari pogledaju sa globalnog ekonomskog, političkog pa i geostrateškog aspekta interesantno je spomenuti da je Deutsche Bank vlasnik najvećeg dijela dionica Kineske HNA investicijske grupe, jedne od najvećih investicijskih grupacija izvan zemalja članica grupe G-7, čiji je kapital procijenjen na preko 100 milijardi yena. Taj podatak čitavoj priči daje veći značaj jer njemačke banke ekonomski kontrolišu ogromno azijsko tržište i drže instrumente za usporavanje ili povećavanje sadašnjeg velikog ekonomskog rasta Kine sve u zavisnosti od interesa Rusije ili Amerike - ističe Ahatović.  

Naglašava također da ovu igru mačke i miša između Angele Merkel i Vladimira Putina, američki predsjednik Donald Trump dobro razumije jer je to jezik poslovnog svijeta.

- No, u političkom smislu, Trump vuče nepripremljene i loše poteze sa kojima se želi nametnuti kao glavni pregovarač u toj velikoj igri. Putin sa druge strane, svjestan svog podređenog položaja u finansijskom smislu, vješto koristi sve te propuste i briljantno igra veliku igru političke i vojne dominacije na geostrategijskom nivou čime kompletnu Sjevernoatlantsku vojnu alijansu i EU dovodi u neravnopravan i podređen položaj. Rusija sa vještim sukobljavanjem individualnih ekonomskih interesa, te isticanjem i suprotstavljanjem značajnih političkih razlika između pojedinih najrazvijenijih zemalja Zapada unutar EU-a i šire, profitira i na ekonomskom i vanjsko-političkom i svakom drugom planu- potcrtava Ahatović.  

To ide dotle, podsjeća on, da je Rusija čak optužena za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine za šta se pred američkim sudovima vodi proces protiv četrdesetak ljudi, među kojima su pojedinci bili bliski saradnici predsjednika Trumpa.

-Stoga je suprotstavljanje sveprisutnom ruskom utjecaju imperativ i Amerike i Evropske unije u geostrateškom smislu. No, pored tih globalnih kretanja, moramo biti duboko svjesni činjenice da je Balkan oduvijek bio prostor za demonstriranje statusa super sila i moneta za potkusurivanje njihovih interesa - zaključuje ovaj vojni analitičar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.