open-navfaktor-logo
search
Misteriozni slučaj
Sve više dokaza ukazuje na samoubistvo: Tužilaštvo će obustaviti istragu o smrti Lane Bijedić?
U oktobru će se navršiti dvije godine otkako je u koritu rijeke Studenčice, ispod vijadukta u Zvirovićima, na granici Ljubuškog i Čapljine pronađeno tijelo 19-godišnje Lane Bijedić.
01.08.2021. u 12:19
get url
text

Tijelo je u rječici pronašao lokalni ribar, a prema tragovima na mjestu događaja, posumnjalo se u nasilnu smrt. Međutim, kako je istraga slučaja odmicala, otvaralo se sve više pitanja, a odgovora je bilo sve manje.

Prema posljednjim informacijama do kojih smo došli, Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona, koje je otvorilo istragu protiv NN osobe za krivično djelo ubistvo, najvjerovatnije će u skorije vrijeme donijeti naredbu o obustavi istrage, budući da nema dokaza koji bi ukazivali na počinioca, a posljednji prikupljeni dokazi sve više govore u prilog tezi da bi se u ovom slučaju moglo raditi o samoubistvu.

Stoga će istraga najvjerovatnije biti okončana do eventualne pojave nekih novih dokaza.

Lana je tog 6. oktobra trebala otputovati iz Mostara u Sarajevo na fakultet. Međutim, u popodnevnim satima je izašla iz kuće, kazavši majci da ide s prijateljicom na kafu, i više se nije vratila.

Kako i zašto se našla na mjestu gdje je tijelo pronađeno, potpuna je misterija, a istražitelji skoro dvije godine su pokušavali sklopiti mozak i otkriti šta se tačno desilo.

Tokom istrage saslušan je veliki broj svjedoka, na osnovu kamera videonadora utvrđena je putanja kojom se kretala, od telekomunikacionih operatera pribavljeni su podaci o ispisu dolaznih i odlaznih poziva Laninog mobitela, kao i drugih mobitela koji su toga dana bili na baznim stanicama koje pokrivaju mjesto gdje je tijelo pronađeno, ali ništa od toga nije mnogo koristilo u istrazi.

Obdukcijom koja je obavljena po nalogu Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona utvrđeno je da je djevojka imala povrede po vratu i tijelu, za koje je vještak kazao da su mogle nastati davljenjem, te udarcima šakama, nogama ili tupim predmetom. Stoga je slučaj kvalifikovan kao ubistvo i istraga je sve vrijeme vođena u tom pravcu.

Međutim, nakon što je Tužilaštvo ZHK angažiralo Johna Clarka, forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glasgowu, kojeg je Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolini Srebrenice, prvobitni nalaz koji je sačinio dr. Dražen Damjanjuk, koji je obavio obdukciju, doveden je u pitanje.

Naime, u nalazu je dr. Clark naveo da povrede koje su utvrđene na tijelu djevojke nisu mogle biti posljedica ljudskih udaraca, nego su posljedica udara tijela o tvrđu podlogu te da se radilo o padu s velike visine (vijadukta?), prvenstveno desnom stranom tijela.

Osim Clarka, kako saznajemo, više vještaka sudske medicine dalo je neformalno mišljenje koje se poklapa sa njegovim, dok dr. Damjanjuk i dalje smatra da povrede nisu posljedica pada s vijadukta.

Novu obdukciju nije moguće provesti, budući da je majka pokojne Lane njeno tijelo kremirala nedugo nakon što je okončana obdukcija.

Tezu da bi se moglo raditi o samoubistvu, odnosno padu s vijadukta podupiru i snimci videonadzora s autoceste.

Kako saznajemo, iako je kvalitet ovih snimaka loš, u kritično vrijeme na mjestu tačno iznad mjesta gdje je tijelo pronađeno vidi se tačka, za koju se pretpostavlja da je riječ o Lani, nakon čega se ona više ne vidi, a nije "uhvaćena" ni naprijed ni nazad gledano od mjesta na kojem je snimljena.

Također, sadržaj pronađen u Laninom telefonu, ali i njenoj bilježnici, istražitelje upućuje na to da su nesretnu djevojku prije nego što je pronađena mrtva morile teške misli.

Kako smo ranije pisali, u njenom telefonu pronađena je zumirana fotografija mjesta na kojem je njeno tijelo pronađeno, a koja je vrlo vjerovatno snimljena sa vijadukta. S tim u vezi svjedočile su dvije osobe, od kojih je jedna navela da je u kritično vrijeme naišla i vidjela djevojku kako fotografira sa mosta, dok je druga svjedokinja naišla nedugo nakon toga, ali na vijaduktu više nikog nije bilo.

Također, istražitelji su u njenom telefonu pronašli podatke da je pretraživala "kako se ubiti" i druge slične sadržaje. 

Podsjetimo, iz Tužilaštva su nakon prozivki u medijima da su navodno istragu vodili u pogrešnom pravcu kazali kako se neće oglašavati sve do donošenja konačne tužilačke odluke u ovom slučaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.