open-navfaktor-logo
search
Kult smrti
Švedska policija upozorava: Nigerijska banda otima žrtve uz pomoć vudua i "crne magije"
Svoje žrtve uvjeravaju da će banda "izbrisati njihovu dušu" ako ne budu poslušali naređenja ili ako članove bande prijave policiji
01.11.2019. u 08:55
get url
text

Kriminalna banda, koja je na zlom glasu zbog svoje brutalnosti, dobija svoje uporište u većim švedskim gradovima, upozorava policija.

Trgovci drogama i krijumčari ljudi iz Nigerije poznati su po tome što koriste "crnu magiju" kako bi ljude prislili da se bave kriminalom.

"Crna sjekira", grupa ospisano kao ništa drugo do "kult smrti" koji ubija, otima, rješava interne sukobe borbama mačetom, te koristi vudu kao instrumente ucjene, čvrsto se utvrdila u Švedskoj, a po posljednjim informacijama stigla je i u grad Uppsala, saopćila je lokalna policija.

- Nažalost, vidimo znakove toga - rekao je Jale Poljarevius, glasnogovornik lokalne policije.

Za sada se uglavnom radi o trgovini drogom i prostituciji, a prema informacijama iz policije, jasno je vidljiv pečat "crne magije".

- Drže žene kao taoce i uvjeravaju ih da će im upotrebom vudua učiniti nešto loše ukoliko napuste "posao" - rekao je Poljarevius, dodavši kako članovi bande rade i na prodaji kokaina i heroina.

Policija se sada boji da bi porast ove kriminalne grupe u gradu doveo do nasilja među bandama, koje se bore za svoje mjesto.

- Ima puno kokaina, ali ne tako mnogo korisnika, pa je tržište zasićeno, što može dovesti do nasilja - kazao je glasnogovornik policije.

Čini se da je Uppsala tek posljednje bojište za bandu koja je već ukorijenjena u drugim većim gradovima poput Gothenburga ili švedske prijestolnice Stockholma.

Početkom oktobra švedski mediji su objavili da je 15 osoba povezanih sa ovom mafijom optuženo za prilično teška krivična djela u vezi sa drogom, u akciji koja je opisana kao "najveća istraga švedske carinske uprave ikada".

Banda mami migrante iz Zapadne Afrike s obećanjima da će dobiti posao, samo kako bi ih nakon toga povukli u kriminalne aktivnosti. Prema policiji, zločinci se u velikoj mjeri oslanjaju na juju, vrstu nigerijske vudu magije, dok izvode rituale, a potom svoje žrtve, uglavnom migrante, uvjeravaju da će banda "izbrisati njihovu dušu" ako ne budu poslušali naređenja ili ako članove bande prijave policiji.

Međutim, ne prezaju ni i onih manje tradiocionalnih metoda, poput otmica i ubistava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.