open-navfaktor-logo
search
Jasan rizik
Švedski premijer Kristersson izuzetno zabrinut zbog novih zahtjeva za skrnavljenje Kur'ana
Švedski premijer Ulf Kristersson "izuzetno je zabrinut" zbog posljedica ukoliko se održe nove demonstracije u kojima će Kur’an biti oskrnavljen, izjavio je on u četvrtak, u jeku rastućeg gnijeva muslimana zbog niza napada na svetu knjigu islama.
27.07.2023. u 21:44
get url
text

Napadi na Kur'an u Švedskoj i Danskoj uvrijedili su brojne muslimanske zemlje, uključujući Tursku, čija podrška Švedskoj treba da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu, što je cilj Stockholma nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Kristersson je za švedsku novinsku agenciju TT kazao da su policiji podneseni dodatni zahtjevi za dozvolu održavanja protesta na kojima je ponovo planirano skrnavljenje Kur’ana.

- Ako im se odobri, suočit ćemo se s danima u kojima postoji jasan rizik da se nešto ozbiljno desi. Veoma sam zabrinut do čega bi to moglo da dovede - kazao je on.

U švedsku ambasadu u Bagdadu upali su i zapalili je 20. jula demonstranti ljutiti zbog planiranog spaljivanja Kur’ana.

Kristersson je rekao da je odluka da li će dati dozvolu za demonstracije na policiji.

Švedska postala antiislamska zemlja

Švedska služba sigurnosti SAPO zadržala je svoju procjenu nivoa prijetnje na tri na skali od pet, što označava "povišenu prijetnju" tokom krize, ali je njena čelnica rekla da je došlo do snažne reakcije na nedavna dešavanja.

- Švedska je od tolerantne zemlje postala antiislamska zemlja - izjavila je Charlotte von Essen novinarima u četvrtak.

Danska i Švedska saopćile da žale zbog spaljivanja Kur’ana, ali da ne mogu to spriječiti zbog pravila koja štite slobodu govora.

Švedska je optužila druge zemlje - poput Rusije - da manipulišu krizom kako bi naštetile njenim interesima i nastojanjima da se pridruže NATO-u.

- U nekim zemljama postoji percepcija da švedska država stoji iza ovoga ili to odobrava. Mi ne - kazao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom novinarima u četvrtak.

- To su djela koja su počinili pojedinci, ali oni to čine u okviru zakona o slobodi govora - rekao je.

Nema brzih rješenja

Billstrom je izjavio da je bio u kontaktu s ministrima vanjskih poslova Irana, Iraka, Alžira i Libana, između ostalih, kao i s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija u vezi s trenutnom krizom.

- A upravo ću sada razgovarati s generalnim sekretarom Organizacije islamskih zemalja. Razgovarat ćemo o ovim pitanjima i važno je naglasiti da je to dugoročno pitanje, nema brzih rješenja - rekao je Billstrom.

Vlada se suočava s teškim balansiranjem u odbrani dalekosežnih zakona o slobodi govora, dok u isto vrijeme izbjegava potencijalnu uvredu za muslimane.

Njenu poziciju ne olakšavaju antiimigracijski Švedski demokrati, čija podrška održava koaliciju desnog centra na vlasti iako stranka formalno nije dio vlade.

Članovi Švedskih demokrata, najveće desničarske stranke, više puta su upozoravali na "islamizaciju" švedskog društva i pozivali imigrante da usvoje "švedske" vrijednosti, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.