open-navfaktor-logo
search
Novi skandal
Sveštenik nagovarao časne na seks u troje: Iskusit ćemo Sveto Trojstvo
Sveštenik iz Vatikana Marko Ivan Rupnik našao se u središtu seks skandala nakon što je pokušao nagovoriti čanse sestre na bludne radnje, odnosno seks u troje.
20.12.2022. u 13:48
get url
text

Prilikom nagovaranja njihov susret im je pokušao dočarati kao "Sveto Trojstvo", rekla je jedna od časnih sestara, piše The Times.

The Times također piše da je papa Franjo blizak sa ovim 68-godišnjim sveštenikom.

Kada su se ranije ovog mjeseca pojavile prve tvrdnje da je tokom 90-ih godina zlostavljao časne sestre u svojoj rodnoj Sloveniji, Vatikan je pokrenuo istragu, ali je na kraju presudila zastara.

Nekoliko dana kasnije, poglavar reda rekao je da je Rupnik ekskomuniciran godinu dana ranije, u maju 2020. godine, jer je koristio ispovjedaonicu kako bi ženu s kojom je bio u vezi razriješio grijeha.

Rimski list "Domani" objavio je intervju s časnom sestrom koja nije željela otkriti svoj identitet, a koja tvrdi da ju je Rupnik tokom 80-ih i 90-ih godina u Sloveniji zlostavljao, oduzeo joj nevinost i tjerao je na šutnju.

- Otac Marko počeo je polako i slatko ulaziti u moj psihološki i duhovni svijet, iskorištavajući moju nesigurnost i krhkost - rekla je časna sestra i dodala da je zamolio nju i drugu časnu sestru da imaju seks u troje. To im je objasnio na način da će replicirati odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga. Dodala je i da su njene pritužbe bile ignorisane, iako je Rupnik, prema njezinim riječima, seksualno zlostavljao gotovo 20 časnih sestara.

Crkveni red je zamolio sve žrtve da im se jave, a jedan visoki dužnosnik obećao je da će "sve biti saslušane s razumijevanjem i empatijom".

Hans Zollner, vatikanski stručnjak kada je u pitanju zlostavljanje, rekao je da se "ovo loše postupanje ponavlja još od 1990-ih godina te da postoji mnogo pitanja na koja treba odgovoriti".

Sandro Magister, talijanski novinar specijaliziran za vjerske vijesti, posebice o Katoličkoj crkvi i Vatikanu, a koji piše za časopis L'espresso, rekao je da je Papa bio "blizak" Rupniku i da je možda, prema njegovim riječima, odigrao ulogu u cijeloj priči i zaštitio sveštenika.

- Stvar zbog koje je Rupnik ekskomuniciran bila je vrlo ozbiljna, a naknadno ukidanje ekskomunikacije morao je narediti ili u najmanju ruku odobriti sam Ppapa. To me ne iznenađuje jer je Franjo već ranije donosio odluke koje su bile u suprotnosti s onima koje je već donio Vatikan - rekao je Magister.

Marko Ivan Rupnik direktor je rimskog centra Centro Aletti. Također je autor službene slike Svjetskog susreta porodice 2022. godine, a više od 30 godina stvarao je razna umjetnička djela za crkve, kapele i svetišta širom svijeta. Vodio je obnovu kapele Redemptoris Mater u vatikanskoj Apostolskoj palači, a ona je nakon tri godine rada, otvorena 1999. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.