open-navfaktor-logo
search
Sudar pri slijetanju
Svih 367 putnika i 12 članova posade spašeni su iz aviona koji se zapalio na pisti u Tokiju
Avion Japan Airlinesa zahvatio je u utorak, po lokalnom vremenu, požar na pisti na aerodromu Haneda u Tokiju nakon očiglednog sudara na tlu.
02.01.2024. u 12:20
get url
text

VEZANI TEKST - Avion Japan Airlinesa se zapalio prilikom slijetanja u Tokio

U avionu Airbus A350 bilo je 367 putnika i 12 članova posade, ali su svi sigurno evakuirani i prošli su bez povreda, javljaju tamošnji mediji. 

Prema japanskoj obalskoj straži, jedan od njihovih aviona iz baze Haneda sudario se sa avionom Japan Airlinesa, koji je dolazio sa novog aerodroma Čitose na Hokaidu, prenosi NHK, dodajući da je do sudara došlo nakon što je avion JAL-a sleteo na pistu C. U stražarskom avionu se nalazilo šest osoba, a jedna je prošla s povredom. Pet članova posade aviona obalske straže poginulo je nakon sudara sa putničkim avionom Japan Airlinesa.

Zrakoplov obalske straže bio je u humanitarnoj misiji letanja u prefekturu Niigata, u području pogođenom zemljotresom magnitude 7,6 koji je u ponedjeljak pogodio centralni Japan.

VEZANI TEKST - Potvrđena smrt petero članova posade aviona japanske Obalske straže

Na snimku NHK-a se vidi kako plamen izbija iz blizine motora aviona i vatrogasci koji se bore sa požarom. Iako je poslato oko 70 vatrogasnih vozila, avion je od 18.30 sati bio gotovo u potpunosti zahvaćen plamenom, pokazuju snimci.

Ministarstvo za zemljište, infrastrukturu, saobraćaj i turizam saopćilo je da istražuje incident.

- Nikada nisam čuo za tako veliki sudar na aerodromu u Japanu - rekao je Yoshitomo Aoki, analitičar za avijaciju.

Svjetski sistemi kontrole letenja dizajnirani su da spriječe nesreće sve dok kontrolori letenja na aerodromima izdaju ispravna uputstva i piloti ih slijede, dodao je.

Sve piste ovog aerodroma zatvorene su oko 18 sati po lokalnom vremenu. Letovi su preusmjereni na aerodrome širom zemlje. 

Haneda je najprometniji aerodrom u Japanu, koji je opsluživao skoro 90 miliona putnika u 2019. godini, prije izbijanja COVID-19. To je čvorište za Japan Airlines, All Nippon Airways i nekoliko manjih aviokompanija, piše japantimes.co.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.