open-navfaktor-logo
search
Ubistvo policajaca
Svjedočio Keljmendi: Ko je smislio plan kako da od OSA-e uzme milion za informaciju o puški i autu
U sarajevskom Kantonalnom sudu jutros je nastavljeno suđenje za likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Za ovo teško ubistvo sudi se Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu.
05.06.2023. u 13:18
get url
text

Saslušana su četiri svjedoka Tužilaštva, dok je jedna svjedokinja iskoristila zakonsko pravo da ne svjedoči, budući da se radi o bližnjem srodniku jednog od optuženih. U pitanju je Radmila Macan, majka optuženog Aleksandra Macana.

Jedan od danas saslušanih svjedoka bio je Elvis Keljmendi, koji se Sudskom vijeću predstavio kao ugostitelj. On je, kako je danas ispričao pred Sudom, u vezu s ovim slučajem zbog njegovih prepiski na Anom aplikaciji, na kojoj je sa sagovornicima komentirao ovaj slučaj.

Kako je on danas ispričao u sudnici, nedugo nakon ubistva policajaca kontaktirao ga je Muhamed Pekić, uposlenik OSA-e, koji ga je pitao ima li on kakva saznanja o ubistvu policajaca, te da, ako nešto čuje o tome, javi.

Keljmendi je kazao da u to vrijeme on ništa nije znao o tome, ali da je nekad poslije sjedio kod Denisa Stojnića u jednom od njegovih kafića, kada je došao Danijel Dado Džafić sa informacijom kako ima čovjeka na Palama koji zna gdje je auto i puška koji su korišteni prilikom ubistva policajaca.

- U međuvremenu je Denis rekao da OSA daje milion maraka za informacije koje bi dovele do ubica - kazao je Keljmendi.

Na pitanje tužiteljice je li Džafić tada rekao ko je osoba koja ima te informacije, Keljmendi je odgovorio potvrdno i kazao da je Dado rekao da se radi o Srećku Mandiću sa Pala (jedan od optuženih u predmetu "Volan" za organizovani kriminal u vezi s krađama vozila, op. a.) 

Keljmendi je kazao da je Denis odmah potom pozvao Osmicu (bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića), kojem je prenio te informacije.

Ubrzo su, kako je dalje kazao, u lokal došla dvojica inspektora FUP-a Ibro Bešlija i izvjesni Šehović, koji su onda nasamo razgovarali sa Džafićem i on ne zna šta su oni dalje poduzimali u tom slučaju.

Kazao je da je on o tome putem Anom aplikacije razgovarao sa Aleksandrom Nikolićem, koji mu je rekao da su i njega pozivali u vezi s tim slučajem i davanjem DNK uzorka. 

Dodao je da su se "Denis i Dado upalili zbog tih para". 

Na pitanje da li je Nikolić spominjao neka druga imena u vezi s ubistvom policajaca, kazao je kako "misli da nije". 

Na pitanje advokata Duška Tomića, koji je podsjetio svjedoka da je tokom istrage u Tužilaštvu dao iskaz o ovom slučaju, te da je tada govorio o saznanjima o ubicama i da je tada rekao da je "kum odao kuma", Keljmendi je kazao da "se sjeća kada je uhapšena ova trojka da se pričalo da su oni izvršioci ubistva, ali da se ne zna ko je pucao i da je tada bila priča kako je kum odao kuma".

Rekao je da do danas nije znao da su Sava Marinković i Aleksandar Macan kumovi. 

Rekao je da nije čuo da je Srećko Mandić dobio ozbiljne prijetnje zbog te priče, kao i da mu nije poznato da li su iskaz o ovome davali Denis Stojnić, Dado Džafić i Srećko Mandić, kojeg je, kako je rekao, danas prvi put vidio ovdje u sudnici (Mandić je također danas svjedočio, op. a.). 

Rekao je da ni danas ne zna ko je pucao, a na upit advokata: "Ni iz medija?", odgovorio je: "Slabo pratim". Također je kazao da nikad lično nije upoznao optužene. 

Nakon Keljmendija iskaz pred Sudom dao je i Srećko Mandić, koji je ispričao kako na Palama ima automehaničarsku radnju.

On je jedan od mnogih koji su kao članovi takozvane "automafije" privođeni nakon ubistva policajaca, te je, kako je kazao, "pitan gdje je bio, šta je radio... jer je jedan od optuženih u predmetu 'Volan'". 

Rekao je da poznaje Savu Marinkovića i Marka Trifkovića Žižana, dok Macana slabo poznaje.

On je kazao da Dadu Džafića zna od ranije jer su "trgovali nešto s autima", te da ga je on pozvao telefonom i pitao da se vide.

- On je onda došao na Pale i pitao me da li ja imam neke informacije u vezi s ubistvom policajaca i da li mogu šta da pomognem oko toga. Ja sam rekao da nemam saznanja i ako budem šta saznao da ću javiti. I to je bio taj razgovor - kazao je svjedok. 

Optuženi Sava Marinković ga je pitao da li je dao izjavu inspektoru iz SIPA-e u kojem je, navodno, naveo da mu je Dado nudio trgovinu u smislu da mu se pomogne u "Volanu", a da on sazna šta može o ovom slučaju, te da li je saznao "da je Dado blizak sa Denisom, Kelmendijem i tom Osmicinom ekipom", na što je svjedok kazao da mu je Dado ugrozio život, te da je "tek poslije saznao da se pričalo da on to zna, a on nije ništa znao". 

Advokat Duško Tomić je podsjetio svjedoka na izjavu koju je dao Tužilaštvu 15 dana prije podizanja optužnice, te ga pitao koliko je puta pozivan u vezi s ovim slučajem. Svjedok je kazao da je pozivan nekoliko puta, ali da je potpisao samo izjavu iz 2022. godine. 

I njemu je svjedok kazao da je "tek kasnije saznao da su oni trebali uzeti te pare". 

Danas je saslušana i svjedokinja Božana Savić, koja je kazala da je nevjenčana supruga Save Marinkovića. Nakon dosta rasprave o njenom svojstvu na početku ročišta, budući da ona i Marinković imaju zajedničko dijete, ali da ne žive zajedno, sudija Igor Todorović je donio odluka da je ona dužna da svjedoči.

U dosta svađalačkom tonu svjedokinja je danas odgovarala i na pitanja tužiteljica, kao i na pitanja odbrane i samih optuženih, zbog čega je često upozoravana od Suda da ne daje suvišne komentare, te je bilo teško pratiti ko šta u kojem trenutku govori.

Između ostalog, ona je kazala da su se Sava i Aleksandar Macan družili, te da je Sava Macanu bio vjenačni kum.

Sava se također družio s ubijenim Milošem Ostojićem, za kojeg "zna da je postojao i da je preminuo", da je za njegovu smrt saznala tako što joj je Sava poslao poruku da je pucano na njega, "da ne zna je li živ i da ide da vidi", te da se ne sjeća da li kući ili u bolnicu.

Rekla je da za ubistvo policajaca zna samo iz novina, te ustvrdila da je Marinković nakon ubistva sve vrijeme bio na Palama.

Ona se danas žalila da je na nju u policiji "vršen pritisak, da je maltretirana pshihički, da su joj kao samohranoj majci u 11 uvečer donijeli poziv na saslušanje...", kao i da su "pokušavali da je nagovore da kaže da je Marinkovića boljela noga i da je šepao". 

U SIPA-i su joj, kako je kazala, govorili da "Sava ima drugu suprugu u Bijeljini i pokušavali da je ubijede da se druži s nekim likovima", te da je ona rekla da ne poznaje te ljude.

Kasnije je, kako je kazala, nakon što je vještačen njen telefon, inspektor iz SIPA-e Melis Fišo "htio da joj dozvoli da vidi Savu i da izvuče od njega informacije". 

Odgovarajući na pitanja advokata Duška Tomića, svjedokinja mu je spočitala kako je "sve u vezi sa činjenicom da je Sava bio biatlonac zloupotrijebljeno".

- Vi lično ste izašli u javnost i rekli da je on biatlonac - kazala je, nakon duže rasprave o tome da li je Marinković imao povrijeđeno koljeno i da li je išao u Srbiju na liječenje. 

Na pitanje advokata ukoliko bi on ustvrdio da je njen suprug zloupotrijebio Macana i ubio dva policajaca, svjedokinja je rekla: "Tvrdim da on nije u stanju da ubije bilo koga", na što ju je Tomić pitao "koliko puta je ona prebijena?" Svjedokinja je kazala da "nije nijednom", a i da njihov odnos svakako nema nikakve veze s ubistvom policajaca.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 13. juna, za kada je planirano saslušanje još nekoliko svjedoka optužbe. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.