open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Svjedok na suđenju Kukiću: Škaljo primljen na intervenciju Eseda Džananovića
Rečeno je da Nurkanović tvrdi kako je od izvršnog direktora za distribuciju Eseda Džananovića dobio intervenciju da se Škaljo primi u radni odnos, izjavio je svjedok
09.10.2018. u 15:08
get url
text

Na suđenju Mirsadu Kukiću zbog zloupotreba pri zapošljavanju u "Elektroprivredi BiH", uposlenik "Elektrodistribucije Tuzla" Harun Meholjić je rekao da je od kadrovske komisije pristiglo 20 molbi za prijem jednog uposlenika.

Prema Meholjićevim tvrdnjama, instrukcija Mahira Nurkanovića, direktora "Elektrodistribucije Tuzla", bila je da se u radni odnos primi Amel Škaljo.

- Rečeno je da Nurkanović tvrdi kako je od izvršnog direktora za distribuciju Eseda Džananovića dobio intervenciju da se Škaljo primi u radni odnos - izjavio je Meholjić.

Na upit Kantonalnog tužilaštva da li su drugi kandidati pozivani na razgovor, svjedok je odgovorio da nisu, ali da je Škaljo imao potrebne reference za novo radno mjesto, kao i preporuku ranijeg poslodavca.

Kukića optužnica tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u vezi sa zapošljavanjem u "Elektrodistribuciji".

Ranije je bio optužen s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Nedžadom i Senadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem, kojima se sudi za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima, ali je njegov predmet izdvojen.

Besim Imamović, tehnički direktor "Elektrodistribucije Tuzla", kazao je da je potpisao odluku o Škaljinom prijemu, po rješenju komisije za prijem.

U to vrijeme, prema Imamoviću, direktor Nurkanović je bio odsutan.

- Direktor Mahir Nurkanović bio je odsutan, pa sam ja potpisao tu odluku jer sam ga mijenjao - rekao je Imamović.

Upitan od Tužilaštva Kantona Sarajevo da li je prije potpisivanja odluke čuo za ime Amela Škalje, svjedok Imamović je odgovorio da jeste.

- Direktor Mahir Nurkanović mi je govorio o prijemu Škalje, naglašavajući da je momak dugo studirao, te da je imao moralne dileme oko toga da li ga treba primiti u radni odnos - kazao je Imamović.

Na upit Kukićevog advokata da li je u slučaju prijema Amela Škalje postupano kao i u drugim sličnim situacijama, svjedok je odgovorio da je riječ o uobičajenoj proceduri.

Suđenje se nastavlja 8. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.