open-navfaktor-logo
search
Oporavak od pandemije
Svjetska banka u BiH implementira dva projekta vrijedna 90 miliona eura
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak sa visokom delegacijom Svjetske banke (SB) predvođenim regionalnom direktoricom Svjetske Banke za zapadni Balkan Linda Van Gelder.
03.03.2022. u 13:45
get url
text
Vjekoslav Bevanda, SB
Vjekoslav Bevanda, SB

Ministar Bevanda zahvalio se čelnicima Svjetske banke na podršci koju su pružili BiH putem dva projekta ukupne vrijednosti oko 90 miliona eura namjenjenih za oporavak od posljedica pandemije COVID-19. 

Na sastanku je istaknuto da je u postupku zaključivanja osam ugovora za projekte u vrijednost oko 414 miliona eura, a u postupku implementacije je deset projekata vrijednih 463,9 miliona eura.

- Svjesni smo da postoje zastoji zbog kompliciranog postupka sklapanja sporazuma i odlučivanja na više nivoa vlasti. Ministarstvo financsja i trezora BiH nikada nije kočničar i pruža podršku svim institucijama u ovim aktivnostima - naglasio je ministar Bevanda.

Tokom sastanka bilo je riječi o načinu fukncioniranja institucija u vrijeme privremenog finansiranja jer nije usvojen Globalni fiskalni okvir kako bi se u Ministarstvo finansija i trezora BiH mogao pripremiti budžet za 2022. godinu. 

Ministar Bevanda ponovio je da je Zakonom o finasiranju institucija BiH propisano da se uredno izmiruju međunarodne obaveze bez obzira da li je usvojen budžet ili Odluka o privremenom finansiranju.

Predstavnici Svjetske banke su naglasili da je u pripremi novi Sporazum o partnerstvu između BiH i SB za razdoblje 2022. – 2026. godina, te da je fokus na projektima iz oblasti poljoprivrede, očuvanja okoliša, nastavak jačanja sistema zdravstvene zaštite i podrške zapošljavanju, navodi se u saopćenju Ministarstva za finansije i trezor BiH.



2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.