open-navfaktor-logo
search
Investicije
Svjetska banka za 30 godina uložila 2,5 milijarde dolara u BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je u četvrtak u Sarajevu s potpredsjednikom Svjetske banke (SB) za Međunarodno udruženje za razvoj (IDA) Akihikom Nishiom.
15.09.2022. u 14:50
get url
text

Istakao je da je Svjetska Banka tokom prethodnih 30 godina podržala Bosnu i Hercegovinu kroz 81 projekat, uloživši 2,5 milijarde američkih dolara.

Od navedenog iznosa, 63 projekta koja je finansirala IDA, što su bili povoljni krediti sa grant udjelom oko 80 posto, u ukupnom iznosu od oko 1,5 milijardi američkih dolara.

Zajednički je konstatovano da je IDA u velikoj mjeri finansirala značajne potrebe obnove BiH, posebno u periodu od 1996 - 2010. godine, od kada se BiH počinje zaduživati, uglavnom na komercijalnoj osnovi.

- Sagovornici su razmijenili mišljenje o realizaciji aktivnosti vlasti u BiH da postanu IDA donator. Namjera vlasti u BiH je da od 2023. godine uđe u ovaj proces, a da se kroz dvije do tri godine približi doniranju iznosa koji je predviđen pravilima IDA-e. BiH na ovaj način želi ukazati na važnost pomoći koju je dobila od IDA-e, ali i istovremeno da se pridruži zemljama članicama EU, koje su redovni IDA donatori - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.