open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Svjetska zdravstvena organizacija odobrila hitnu upotrebu kineske vakcine Sinovac
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dala je odobrenje za hitnu upotrebu kineske vakcine protiv koronavirusa Sinovac.
01.06.2021. u 19:08
get url
text

Iz sjedištva WHO-a u Ženevi su saopćili da su okončane sve provjere i inspekcije vakcine Sinovac, uključujući i one provedene u postrojenjima u kojim se proizvodi.

- WHO je danas odobrio hitnu upotrebu vakcine Sinovac-CoronaVac protiv koronavirusa - navodi se u saopćenju te naglašava da je tako data garancija da su te vakcine pouzdane i da zadovoljavaju međunarodne standarde.

Iz WHO-a dalje navode da je Sinovac vakcina inaktivna, da se lako skladišti te da je kao takva lako dostupna.

Savjetodavna grupa SAGE, koja daje savjete WHO-u o upotrebi anticovid vakcina, također je saopćila da su sva istaživanja vezana za Sinovac vakcinu provedena i da se savjetuje da se imunizacija svih punoljetnih osoba provodi sa dvije doze i to u vremenskom razdoblju između dvije i četiri sedmice.

WHO nije preporučio gornju starosnu granicu za korištenje Sinovac vakcine.

U saopćenju WHO-a se navode rezultati istraživanja vezanih za Sinovac vakcinu koja, shodno tim podacima, sprečava 51 posto pojava simptomatskih oboljenja, a pruža stopostotnu zaštitu od težih oblika obolijevanja i hospitalizacije.

WHO je 31. decembra odobrio hitnu upotrebu vakcine Pfizer/BioNTech, a nakon toga je izdao dozvole i za korištenje vakcina Oxford-AstraZeneca, indijskog Instituta Serum, južnokorejske Astra ZenecaBio, Moderne i kompanije Janssen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.