open-navfaktor-logo
search
Novo pravilo
Tajlandska vlada poklanja milion biljaka kanabisa domaćinstvima
Tajlandska vlada će podijeliti milion besplatnih biljaka kanabisa domaćinstvima širom zemlje u junu kako bi naglasila novo pravilo koje dozvoljava ljudima da uzgajaju kanabis kod kuće, rekao je ministar zdravlja te zemlje Anutin Charnvirakul.
12.05.2022. u 08:59
get url
text

Taj je potez najavio u objavi na Facebooku 8. maja u kojoj je izrazio namjeru da se biljke kanabisa uzgajaju kao "domaći usjevi".

Novo pravilo, koje stupa na snagu 9. juna, omogućiće ljudima da uzgajaju biljke kanabisa kod kuće nakon što o tome obavijeste lokalnu upravu, ali će biljke morati da budu medicinske kvalitete i da se koriste isključivo u medicinske svrhe. Osim toga, kanabis se ne može koristiti u komercijalne svrhe bez dodatnih dozvola, piše CNN.

U regiji poznatoj po oštrim kaznama za ilegalne droge, Tajland je 2018. godine postao prva zemlja u jugoistočnoj Aziji koja je legalizirala kanabis za medicinska istraživanja i upotrebu.

Tajlandske kompanije za proizvodnju pića i kozmetike prošle su godine "požurile" da lansiraju proizvode s konopljom i CBD-om, nakon što je njihova upotreba odobrena za široku potrošnju.

U još jednoj objavi na Facebooku od 10. maja, Anutin je napomenuo da bi tajlandske kompanije koje su registrovane za to mogle prodavati proizvode od kanabisa koji sadrže manje od 0,2 tetrahidrokanabinola ili THC-a.

- Ovo će omogućiti ljudima i vladi da ostvare više od 10 milijardi bata godišnje prihoda od marihuane i konoplje - napisao je Anutin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.