open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Tajvan aktivirao odbrambene sisteme nakon zračnog upada 37 kineskih vojnih aviona
Tajvan je u četvrtak aktivirao svoje odbrambene sisteme nakon što je prijavio 37 kineskih vojnih aviona koji su letjeli u zonu protivzračne odbrane otoka, od kojih su neki odletili u zapadni Pacifik, u posljednjem masovnom zračnom upadu Pekinga, javlja Reuters.
08.06.2023. u 08:25
get url
text

Kina, koja Tajvan smatra svojom vlastitom teritorijom, u posljednje tri godine redovno je upućivala svoje zračne snage u nebo u blizini otoka, ali ne i u tajvanski teritorijalni zračni prostor.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je da je od 05 sati otkrilo 37 aviona kineskih zračnih snaga, uključujući lovce J-11 i J-16, kao i nuklearne bombardere H-6, koji su letjeli u jugozapadni ugao identifikacione zone protivzračne odbrane ili ADIZ.

ADIZ je šire područje koje Tajvan nadgleda i patrolira kako bi svojim snagama dao više vremena da odgovore na prijetnje.

Neki od kineskih aviona odletjeli su na jugoistok i prešli u zapadni Pacifik kako bi obavili "nadzor iz zraka i obuku za navigaciju na velikim udaljenostima", navodi ministarstvo u saopćenju.

Tajvan je poslao svoje avione i brodove da drže stražu i aktivirao kopnene raketne sisteme, koristeći svoju standardnu ​​formulaciju kako reaguje na takve kineske aktivnosti.

Kinesko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.