open-navfaktor-logo
search
Otmica djeteta
Talačka kriza na aerodromu u Hamburgu, muškarac se zabarikadirao sa djetetom u autu, pucao je
Zračni saobraćaj na Aerodromu u Hamburgu ostao je obustavljen u nedjelju zbog sumnje na talačku situaciju na pisti u koju je uključeno i dijete, saopćile su lokalne vlasti.
05.11.2023. u 10:03
get url
text

Vlasti su saopćile da se vjeruje da je uzrok incidenta "spor oko starateljstva", a supruga vozača je pozvala hitnu pomoć i upozorila policiju na otmicu njenog djeteta.

Naoružani napadač je u subotu udario automobilom kroz sigurnosnu zonu na platformu na kojoj su parkirani avioni, ispalivši dva hica u zrak i izbacivši dvije zapaljene boce iz vozila, objavila je policija.

- Operacija se nastavlja. Naša pregovaračka grupa ima kontakt sa osobom u autu. Situacija ostaje nepromijenjena - navela je policija u nedjelju ujutro na mreži X, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Portparol policije Sandra Levgrun rekla je regionalnom kanalu javne televizije NDR da se vjeruje da su u automobilu otac i njegovo dijete.

Dnevni list Bild javio je da vozač ima 35 godina i tursku nacionalnost, a da je dijete djevojčica od četiri godine.

Vozač se zabarikadirao u svom automobilu pored aviona Turkish Airlinesa.

- Na licu mjesta smo s velikim kontingentom hitnih službi. Trenutno imamo situaciju sa taocima - objavila je policija Hamburga ranije na X mreži.

Levgrun je rekao za NDR da su policijski psiholozi mobilisani da pokušaju da pregovaraju o rješenju s vozačem. Ona je rekla da je "veoma dobar znak" da je ostao u kontaktu sa vlastima tokom dužeg vremenskog perioda.

U nedjelju ujutro uprava aerodroma objavila je na mreži X da je "aviosaobraćaj obustavljen do daljnjeg".

- Policijska operacija na aerodromu u Hamburgu se nastavlja. Letovi će ostati obustavljeni do daljnjeg. Policija moli sve putnike i one koji ih preuzimaju da ne dolaze na aerodrom. Pristupni putevi su uglavnom blokirani - objavila je u nedljeju uprava Aerodroma na mreži X.

U subotu je preusmjereno 17 letova koji su trebali sletjeti u Hamburg. Za nedjelju je predviđeno još 286 letova na kojima bi trebalo da se preveze oko 34.500 putnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.