open-navfaktor-logo
search
Primljena u Afganistan
Talibani joj pružili pomoć: Novi Zeland ne pušta svoju trudnu državljanku nazad u zemlju
Trudna novinarka iz Novog Zelanda, Charlotte Bellis, obratila se za pomoć talibanima nakon što je spriječena da se vrati u svoju domovinu zbog rigoroznih pravila o karantinu uslijed pandemije koronavirusa.
31.01.2022. u 17:53
get url
text
Charlotte Bellis
Charlotte Bellis

U kolumni objavljenoj u New Zealand Heraldu, Bellis je napisala kako je ironično što je nekada ranije ona bila ta koja je ispitivala talibane o njihovom tretmanu žena, a sada isto pitanje postavlja vladi svoje države, prenosi BBC.

- Kada se nađeš u situaciji da su ti talibani ponudili pomoć i utočište kao trudnoj, neudatoj ženi, znaš da je situacija postala poremećena - kazala je Bellis.

Chris Hipkins, ministar koji je nametnuo mjere, rekao je da je njegov ured zatražio da se provjeri jesu li u njezom slučaju ispoštovane sve procedure.

Novi Zeland je ekstremno strogim mjerama zadržao širenje virusa tokom pandemije, pri čemu su zabilježena samo 52 smrtna slučaja u populaciji od pet miliona stanovnika.

No zahtjev države da svi putnici koji se vraćaju u zemlju moraju provesti deset dana u karantinu, u hotelu koji čuva vojska, doveo je do toga da hiljade ljudi čekaju na povratak svojim kućama.

Prošle godine, Bellis je radila za Al Jazeeru i izvještavala o povlačenju američkih trupa iz Afganistana. Sada je u svojoj kolumni pojasnila da se u septembru prošle godine vratila iz Afganistana u Katar te je otkrila da čeka bebu sa svojim partnerom.

Trebala bi roditi u maju, a u kolumni je navela kako je njena trudnoća čudo jer su joj ranije ljekari rekli da neće moći zatrudniti.

Kada je došla na ginekološki pregled u Dohi, ljekar joj je rekao da je neće prijaviti policiji zbog trudnoće, s obzirom na to da nije udata, ali da joj savjetuje da što prije napusti zemlju.

U novembru 2021. godine dala je otkaz na Al Jazeeri, a par se preselio u Belgiju, domovinu njenog partnera.

No tamo zbog papira nije mogla ostati dugo, s obzirom na to da stanovnici Novog Zelanda mogu bez prijave prebivališta u zoni Schengena boraviti najduže tri mjeseca.

Jedino mjesto na kojem su mogli živjeti, a za koje je par imao važeće vize, bio je Afganistan. Bellis se tada javila jednom od svojih talibanskih kontakata, koji joj je dao garancije da će biti sve u redu ako se vrati u Afganistan.

Navela je kako je iz Afganistana poslala čak 59 dokumenata vladi Novog Zelanda, no oni su odbili njen zahtjev za hitnim povratkom.

Mjere propisane za putovanja tokom pandemije nalažu da od podnošenja zahtjeva do povratka u Novi Zeland moraju proći dvije sedmice, kazao je Chris Bunny, rukovodeći član novozelandskog sistema za izolaciju i karantin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.