open-navfaktor-logo
search
Kabul
Talibani ukidaju ministarstvo za žene, umjesto njega uvode ministarstvo za moral
Talibani su u petak zatvorili vladino ministarstvo za ženska pitanja i umjesto njega ponovo otvorili ministarstvo poznato po provođenju stroge vjerske doktrine tokom njihove prve vladavine prije dvije decenije, javlja AFP. 
17.09.2021. u 18:46
get url
text

Radnici su viđeni kako podižu znak za Ministarstvo za promociju morala i sprječavanje poroka u zgradi u kojoj je bilo smješteno ministarstvo za ženska pitanja u glavnom gradu Kabulu.

U posljednja 24 sata na Twitteru se pojavilo nekoliko postova na kojima se vidi kako radnice iz ministarstva protestiraju ispred zgrade, i objašnjavaju da su ostale bez posla.

Nijedan zvaničnik talibana u petak nije odgovorio na zahtjeve za komentar o ovom pitanju.

Uprkos tome što su insistirali da će ovaj put vladati umjerenije, talibani nisu dozvolili ženama da se vrate na posao i uveli su pravila o tome kako se smiju odijevati na univerzitetima.

Nova talibanska vlada objavila je prije dvije sedmice da nema niti jednog ženskog člana, niti da će imati ministarstvo koje bi zastupalo njihove interese.

Iako su i dalje marginalizirane, afganistanske žene borile su se i stekle osnovna prava u posljednjih 20 godina, postajući poslanice u parlamentu, sudije, piloti i policajci.

Stotine hiljada žena ušlo je na tržište rada - što je u nekim slučajevima bilo neophodno jer su mnoge žene udovice ili sada izdržavaju muževe koji su invalidi u zemlji koja trpi dvije decenije sukoba.

Od povratka na vlast 15. augusta, talibani nisu pokazali nikakvu namjeru da planiraju poštivati prava žena. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.