open-navfaktor-logo
search
SDP-ov načelnik
Tanović nastavio obračun s NiP-om, prozvao Okerića: Svojim djelovanjem u Novom Sarajevu uništili ste rezultat "Trojke"
Načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović nastavio je svoj obračun sa članovima Naroda i pravde (NiP), a ovoga puta prozvao je Elvedina Okerića, predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednika NiP-a u KS.
03.03.2023. u 17:10
get url
text

VEZANI TEKST - Dučić i Rustempašić formirali novi Klub vijećnika: Sprema li se smjena načelnika Tanovića?

- Navodite da sam najveće razočarenje "Trojke" u Kantonu Sarajevo, a zaboravili ste da spomenete da ste upravo vi svojim djelovanjem u Novom Sarajevu uništili rezultat "Trojke", pa je veoma brzo nakon što su vas napustila tri vijećnika, kod nas nastala N-torka što bi trebalo da znate obzirom na funkciju koju obavljate. Osim toga bilo bi korektno da ne iznosite mišljenje u ime "Trojke", jer sam apsolutno siguran da niste ovlašteni od strane druga dva člana koalicije da tako govorite - napisao je Tanović u objavi na Facebooku pod naslovom "Ispravka krivog navoda predsjedavajući Elvedine Okeriću".

Tanović ističe da nikada nije potpisao niti jedan sporazum s "Trojkom", ali poručuje Okeriću da se "za razliku od vas itekako drži obećanja koje je tadašnja "Četvorka" dala u kampanji i započeo je, prema analizama organizacija civilnog društva, preko 82 posto datih obećanja četvorke". Sve to je veoma provjerljivo i sa konkretnim pokazateljima, dodao je, za razliku od Vaših neutemeljenih komentara.

VEZANI TEKST - SDP-ovac Tanović poručio NiP-ovcima: Sa mnom se nikada nećete dogovoriti!

- Veoma zabrinjava činjenica Predsjedavajući Okeriću da ne poznajete zakonske procedure imenovanja direktora u Javnom preduzeću. Naime, direktor Javnog preduzeća ONSA se ne imenuje na, kako kažete "insistiranje" bilo koga, a posebno ne Hasana Tanovića. Spomenuti direktor je imenovan nakon sprovedene konkursne procedure, na projedlog komisije koja je izvršila bodovanje i napravila rang listu, a od strane Nadzornog odbora preduzeća. Ono što jedan od Vaših "mikrofona" Arslan Dučić iznosi na socijalnim mrežama, a vezano za ovu proceduru je netačno, morate mu idući put dati provjerene i tačne informacije, jer ih očigledno imate i prije nego što ih ja kao načelnik dobijem, što je zapanjujuće, ali ih selektivno i dozirano dijelite u javnosti onda i onako kako Vama odgovara - navodi Tanović.

Ako posjedujete, ističe Tanović, kako sami tvrdite, dokument u kojem meni sugerirate da ne imenujem jednog već preferirate drugog direktora JP ONSA i ako je to Vaša uobičajena praksa, moram Vas upozoriti da je uticaj na izbor direktora preduzeća djelo ozbiljnih kvalifikacija ili trgovina utjecajem.

- Ponavljam, zabrinjava me Vaše neznanje, jer da ste se iole raspitali, znali bi ste da načelnik ne imenuje direktora, već to radi Nadzorni odbor preduzeća. Ja lično niti sam "insistirao" kako tvrdite, niti sam na bilo koji način uticao na izbor i imenovanje direktora JP ONSA. Ono što znam, a što treba da zna i javnost jeste činjenica da su se na spomenuti konkurs prijavile dvije osobe, ispostaviće se na kraju, obje iz Naroda i pravde, ali izgleda iz dvije "različite" struje, pa su Vam tu možda neki planovi poremećeni. Sve navedeno je također veoma provjerljivo na fotografijama na socijalnim mrežama i zvaničnim stranicama Vaše stranke - navodi Tanović.

VEZANI TEKST - Tanović podsjetio NiP da su dio vlasti: Bilo bi politički korektno da se povučete sa izvršnih funkcija

Tanović, između ostalog, navodi i da je "Adnan Karamehmedović, direktor JP ONSA, za manje od 48 sati od saznanja da postoje dokazi o zloupotrebi položaja, razriješen sa pozicije direktora i sa njim je raskinut ugovor i dodaje da su svi navodi dokumentovani i proslijeđeni nadležnim institucijama na daljnje postupanje.

- Spriječili smo potencijalno daljnje oštećenje budžeta, bez intencije da se od javnosti kriju pravi razlozi. Duboko vjerujem u organe uprave i nadzora u JP ONSA i siguran sam da će svoj dio posla uraditi najbolje sto mogu, te ih i ovom prilikom pozivam da sve eventualne druge nepravilnosti evidentiraju kako bi se moglo dalje postupati u skladu sa zakonom. Na kraju, posebno me zabrinjava činjenica da sam ja kao rukovodilac organa dobio ovu informaciju prije nekoliko dana, a već sada postoje sumnje i indicije da su je pojedini vijećnici znali već neko vrijeme i da nisu poduzeli ništa do sada, a to je itekako bila njihova dužnost i obaveza - zaključio je SDP-ov načelnik Novog Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.