open-navfaktor-logo
search
Novina za PDV obeznike
Tegeltija uručio Forti digitalni kvalifikovani potpis, ministar poručio: Ovo je početak digitalne odiseje
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) Zoran Tegeltija uručio je digitalni kvalifikovani potpis ministru komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edinu Forti u okviru procesa digitalizacije institucija Bosne i Hercegovine.
18.01.2024. u 12:03
get url
text
Edin Forto, digitalni potis
Edin Forto, digitalni potis

Uprava za indirektno oporezivanje aktivno radi na implementaciji elektronskih usluga uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog potpisa kao što su podnošenje PDV i PDA prijava, podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava i drugo. U skladu s tim, Tegeltija je danas izjavio da je UIO zainteresovana za procese digitalizacije institucija u BiH i saradnju s građanima s ciljem olakšanja poslovanja.

Dodao je da je u toku faza izdavanja certifikata za male porezne obveznike te se nada da će do kraja marta svi porezni obveznici podnositi svoje prijave digitalnim putem.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je da su ovakvi događaji za BiH puno bitniji nego što se smatra.

Dodao je da je ovo "početak digitalne odiseje" te je pozvao sve državne ustanove, entitete, kantone i općine da se priključe u naporu da tamo gdje je to moguće, da se odreknu prikupljanja nepotrebnih papira.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.