open-navfaktor-logo
search
Mučenik Sulejmani
Teheran uzvratio udarac: Iran raketirao američke baze u Iraku
Iranski mediji su objavili da je u napadima na baze ubijeno 80 američkih vojnika
08.01.2020. u 07:35
get url
text

Najmanje 13 raketa pogodilo je zračnu bazu al-Asad u Iraku u kojoj su smještene američke vojne snage. Islamska revolucionarna garda preuzela je odgovornost za raketiranje i tako, kaže, pokrenula operaciju "Mučenik Sulejmani". Pentagon je potvrdio da su raketirane dvije baze s više desetaka raketa.

Iranska nacionalna garda objavila je da je raketirala američku bazu Ain al-Asad, oko 200 kilometara zapadno od Bagdada, s 10 projektila zemlja-zemlja.

Iračke sigurnosne snage objavile su da ima žrtava među Iračanima.

AP prenosi iransku državnu televiziju na kojoj se izvještava da se akcija zove "Mučenik Sulejmani", a napad je lansirala zračna divizija Revolucionarne garde.

Upozoravaju SAD na "jače odgovore u slučaju nove agresije", a  Iranska nacionalna garda objavila je da će joj meta biti svaka država u regiji koja postane platforma za agresiju SAD-a, prenosi CNN.

Pentagon je potvrdio da je Iran lansirao više od desetak projektila na dvije baze u Iraku. Osim američkih vojnika u bazama je osoblje NATO koalicije. Nekoliko američkih ratnih aviona izgorjelo je nakon raketnog napada iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) na američku vojnu bazu Ain Assad u iračkoj provinciji Al Anbar rano u srijedu ujutro, potvrdio je to za iransku državnu novinsku agenciju (IRNA) informirani izvor.

Hrvatski vojnici su otišli iz Iraka. U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika Hrvatske vojske, a sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je završilo vrijeme trajanja misije vraćaju se u Hrvatsku.

-Jasno je da su projektili lansirani iz Irana, a cilj su im bile najmanje dvije iračke vojne baze, Al-Assad i Irbil, u kojima su vojnici SAD-a i osoblje koalicije - izjavio je Jonathan Hoffman, pomoćnik ministra odbrane SAD-a.

- Radi se na inicijalnoj procjeni štete - dodao je.

Američke snage dronom su u petak likvidirale komandanta jedinice Kuds u sastavu Revolucionarne garde Qassema Soleimanija.

Na njegovom pokopu u rodnom gradu Kermanu, na kojemu su stotine  hiljada ljudi na ulicama, u utorak je nastao stampedo u kojemu ima i poginulih, prenijeli su mediji. Prema neslužbenim podacima 35 osoba je izgubilo život, a više je desetaka ozlijeđeno.

- Osvetit ćemo se, moćno i žestoko, tako da Amerikanci gorko požale svoj čin - rekao je komandant Revolucionarne garde Husein Salami na pokopu.

Na Twitteru se oglasio i američki predsjednik Donald Trump.

- Sve je uredu! Projektili su lansirani iz Irana prema dvjema vojnim bazama u Iraku. Trenutno prikupljamo podatke o žrtvama i šteti. Zasad je sve uredu! Imamo daleko najjaču i najbolje opremljenu vojsku na cijelom svijetu! Sutra ujutro ću dati izjavu - napisao je američki predsjednik.

Iranski mediji su objavili da je u napadima na baze ubijeno 80 američkih vojnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.