open-navfaktor-logo
search
Klimatske promjene
Temperature okeana oko južne Floride dostigle nivo vruće kade
Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da temperature mora poput onih u Južnoj Floridi mogu biti smrtonosne za život u moru.
26.07.2023. u 09:28
get url
text

Površinska temperatura okeana oko Florida Keysa ove je sedmice porasla na 38,44 Celzija odnosno dosegla razinu vruće kade, dok bi normalne temperature vode za to područje u ovo bi doba godine trebale biti između 23C i 31C, objavila je Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), piše Guardian.

Sve veća učestalost i intenzitet loših vremenskih uvjeta - kako na kopnu tako i u okeanima - simptomatični su za globalne klimatske promjene koje pokreću ljudi.

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da temperature mora poput onih u Južnoj Floridi mogu biti smrtonosne za život u moru i ugroziti okeanske ekosisteme, te, također, utjecati na ljudske zalihe hrane i sredstva za život.

NOAA je ranije ovog mjeseca upozorila da bi toplija voda oko Floride mogla pojačati tropske oluje i uragane, koji stvaraju više energije iznad toplijih voda. Rastuće temperature također ozbiljno opterećuju koraljne grebene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.